Img 27
Location mbk compact v7

Medische Basiskennis Versneld 

Met deze opleiding behaal je je geaccrediteerde Medische Basiskennis diploma binnen korte tijd!

Volledige Medische Basiskennis opleiding op HBO-niveau, in een kortere periode.

Ontdek nu de kwaliteit en het plezier van studeren bij Con Amore!

 • Ons unieke lesconcept staat garant voor succes
  Door duidelijk onderscheid tussen hoofd- en bijzaken weet je precies waar je aan toe bent en welke stof ertoe doet. Mede hierdoor slaagt 99% van onze studenten.

 • Binnen 6 maanden je diploma behalen

  Een effectief studieconcept met een overzichtelijke thuisstudie, gevolg door een intensief klassikaal traject van 12 lesdagen. Dit maakt het mogelijk om het diploma snel te behalen. 
  Scroll naar beneden voor verdere informatie...

 • Accreditaties door
 • CPION
 • SNRO MBK

Binnen 6 maanden een erkend diploma Medische Basiskennis

De opleiding MBK Versneld bestaat uit twaalf lesdagen verdeelt over 6 maanden. De lessen zijn zo ingepland dat er zoveel mogelijk opties zijn om lessen in te halen indien noodzakelijk. 

Tip: Begin twee maanden voor aanvang van de lesreeks alvast met de thuisstudie vragen, zo verdeel je de studielast.

Bij elke lesdag hoort een set met studievragen, waar je in je eigen tempo aan werkt in onze online leeromgeving. Tijdens de les kun je met je vragen terecht bij onze ervaren docenten: stuk voor stuk gepassioneerde artsen die betrokken zijn bij het complementaire veld. De thuis bestudeerde onderwerpen worden tijdens de les tot leven gebracht door middel van interactieve werkvormen. Aan het eind van de lesdag worden de onderwerpen getoetst aan de hand van een korte kennistoets. Na afronding van de opleiding ontvang je een door CPION / SNRO / V&V geaccrediteerd diploma, erkend door zorgverzekeraars.

Wil je liever langer de tijd nemen voor je Medische Basiskennis opleiding? Klik dan hier.


Opbouw lesprogramma

Veel opleidingen gebruiken waardevolle lesdagen om gezamenlijk theorie te bespreken die je net zo goed thuis kunt bestuderen. Con Amore pakt het anders aan. Onze lessen zijn praktijkgericht en draaien om realistische situaties rond patiënten en zorgprofessionals. Zo doe je snel nieuwe kennis en inzichten op en leer je ze meteen op de juiste manier toepassen.

Thema’s van lesdagen:

 1. Basisbegrippen

  Deze eerste les bestaat uit veel algemene basiskennis. Je leert onder andere over het verschil tussen een infectie en een ontsteking, diagnostiek, de wetten in de gezondheidszorg en farmacologie. 

 2. Het afweersysteem

  Deze les bestaat uit algemene en medische basiskennis. Een aantal van de onderwerpen die aan bod komen, zijn: Anatomie, fysiologie & pathologie, afweer en lymfestelsel, infecties, kanker en geïntegreerde geneeskunde. 

 3. Hart en vaatstelsel

  De leerdoelen van deze les bestaan uit het vergaren van kennis van het hart en vaatstelsel met betrekking tot de anatomie, fysiologie en pathologie. Met betrekking tot de anatomie en fysiologie worden onder andere de kleine en grote bloedsomloop, de bloeddruk en regulering daarvan besproken. Daarnaast worden verschillende ziektebeelden (pathologie) van het hart en vaatstelsel besproken; hier komen onder andere arterioclerose (dreigend ) hartinfarct, hartfalen, hartritmestoornissen, trombose en embolie, varices en oedeem besproken.

 4. Bloed en ademhaling

  De leerdoelen van deze les zijn opgesplitst in 2 thema’s. In het eerste deel wordt kennis van het bloed besproken. Hier worden onder ander de functie en samenstelling van het bloed, de verschillende bloedgroepen en verschillende ziektebeelden zoals vormen van anemie, leukemie en stollingsstoornissen besproken. De rode vlaggen die bij dit thema horen zijn onder andere ernstige bleekheid, spontane bloedingen en bloeduitstortingen.

  In het tweede deel wordt kennis van het ademhalingsstelsel vergaard. Naast de anatomie en fysiologie worden verschillende ziektebeelden (pathologie) zoals astma, bronchitis, COPD en longkanker besproken. Ook bij dit thema worden de rode vlaggen als acute dyspneu, onverklaarde heesheid en een pijnlijke ademhaling besproken.

 5. Spijsvertering

  De leerdoelen bestaan uit kennis van de anatomie, fysiologie en pathologie van het spijsverteringsstelsel. Er komen veel ziektebeelden zoals reflux, maagzweer en bloeding, colitis ulcerosa, Crohn, coeliakie en hepatitisbesproken. Ook komen rode vlaggen als rood bloed bij de ontlasting, melena, onverklaarbaar gewichtsverlies en dysfagie aan bod.

 6. Urineweg- en genitaalstelsel

  Onder de leerdoelen van deze les vallen kennis van de anatomie, fysiologie en pathologie van het urineweg en genitaalstelsel (urogenitaalstelsel). Hier worden onder andere de ziektebeelden glomerulonefritis, urethritis, myomen, nierstenen en PCOS besproken. Bij de rode vlaggen worden onder andere alarmsymptomen als hematurie, postmenopauzaal bloedverlies en pijn in de onderbuik bij vrouwen besproken.

 7. Hormonaal systeem en kinderen

  Deze les bestaat weer uit 2 delen. In het eerste deel worden de anatomie, fysiologie en pathologie van het hormoonstelsel (endocriene systeem) besproken. Anatomische onderdelen van dit systeem zijn onder andere de gonaden, bijnieren, hypofyse, schildklier en het pancreas. Ziektebeelden die hierbij horen zijn onder andere diabetes mellitus, hyper- en hypothyreoidie, het syndroom van Cushing en Addison. Rode vlaggen zijn onverklaarbaar veel dorst hebbenen onverklaarbaar veel plassen.

  In het tweede deel van de les is er aandacht voor de pediatrie. Hier worden ziektebeelden zoals meningitis, leukemie en ook aangeboren afwijkingen zoals congenitale hartafwijkingen en heupdysplasie besproken. Rode vlaggen van dit onderwerp zijn braken en diarree bij jonge zuigelingen, loopproblemen bij kinderen 

 8. Zenuwstelsel, oog en oor

  Ook deze les bestaat uit 2 delen. In het eerste deel worden de anatomie en fysiologie van het zenuwstelsel met daarin onder andere de bouw en functie van de hersenen en prikkelgeleiding in de zenuwen . Ook worden neurologische ziektebeel als epilepsie, ziekte van Parkinson en multipele sclerose besproken. Rode vlaggen die bij dit onderwerp horen zijn onder andere een pijnlijke stijve rode nek met koorts, tastverlies en afasie.

  In het tweede deel van les 8 komen verschillende zintuigen van het oog en oorgebied aan bod met de bijbehorende aandoeningen. Ook hier komen rode vlaggen zoals acute visusstoornis en pijn in en rond om het oog aan bod.

 9. Bewegingsapparaat en huid

  De leerdoelen van deze les bestaan uit kennis van zowel het motorische stelsel als kennis van de huid de huid en de daarbij horende ziektebeelden. In het eerste deel wordt de anatomie van het motorische stelsel met daarbij behorende ziektebeelden zoals spieraandoeningen, botaandoeningen, osteomyelitis en jicht besproken.

  In het tweede deel van de les worden naast de opbouw van de huid verschillende ziektebeelden van huid zoals eczeem, het melanoom en basaalcelcarcinoom besproken. Een belanrgijke rode vlag van dit onderwerp is de snel veranderende moedervlek.

 10. Psychologie

  Tijdens deze eerste psychosociale lesdag maak je kennis met een aantal basiselementen van de psychologie. Er wordt aandacht besteed aan verschillende psychologische perspectieven en theorieën, ontwikkelingspsychologie en een aantal theorieën hieromtrent (denk aan: hechtingsstijl, de cognitieve ontwikkeling volgens Piaget en de fasen van Erikson), persoonlijkheid en conditionering. Tot slot worden een aantal basis gespreksvaardigheden besproken en geoefend.

 11. Psychopathologie

  Tijdens deze tweede psychosociale lesdag ga je meer leren over de psychopathologie. Je leert over verschillende stoornissen (zoals schizofrenie, angst- en stemmingsstoornissen persoonlijkheidsstoornissen en neurobiologische ontwikkelingsstoornissen) en over psychotherapie en farmacologie. Verder komen een aantal verschillen tussen de DSM-IV en DSM-5 aan bod. 

 12. Rode vlaggen en Alarmsymptomen

  Tijdens deze afsluitende les worden de belangrijkste onderwerpen uit de voorgaande lessen nogmaals behandeld.

Intensieve thuisstudie voor elke lesdag

Je studiebelasting hangt onder andere af van je vooropleiding, kennis, ervaring en fysieke conditie. De studiebelasting is gemiddeld 40 uur per lesdag. Gebruik daarom de maanden voorafgaande aan het MBK compact traject om alvast de thuisstudie te volgen. Con Amore staat hierbij voor je klaar om je op afstand te helpen.

Toetsing verspreid over de lesdagen

In samenwerking met onderwijskundige experts hebben we ons programma van toetsing ontworpen. Het programma van toetsing is gevarieerd en bevat naast casus-presentaties en kennistoetsen per module nu ook een kennistoets tijdens de laatste lesdag over de alarmsymptomen volgens de normen van PLATO. De druk wordt op deze manier verdeeld over 12 lessen in plaats van gecentreerd in 1 eindexamen.

Hierdoor worden de studenten op verschillende momenten en op verschillende manieren getoetst en krijgen we naast momentopnames ook een beeld over de algehele kennis en handelswijze van de student. Bovendien is door deze nieuwe wijze van toetsen het rendement van de opleiding voor de zorgprofessional een stuk hoger: de stof beklijft langer/beter en is praktisch bruikbaar in de dagelijkse praktijk.

Het programma van toetsing bij Con Amore bestaat uit 4 onderdelen:


 • Open boek toetsing (formatief*)

 • Beoordeling casuspresentaties (a.v.v.)

 • Kennistoetsen (summatief)

 • Alarmsymptomentoets (summatief)

*beoordeling zonder cijfer, **beoordeling met cijfer

Brede visie op geneeskunde

Ook de holistische en complementaire visie op ziektebeelden en behandelingen komt bij onze opleidingen aan bod. Daarnaast kun je op lesdagen interessante inzichten en behandelmogelijkheden uitwisselen met medestudenten uit diverse disciplines.

Studieboeken

Om de studievragen vragen te maken adviseren we je de volgende lesboeken te gebruiken: • Zelman e.a. (2017, 8e druk), Pathologie, Amsterdam: Pearson - ISBN: 9789043034937

 • Grégoire, L., Straaten-Huygen, A. Van., Trompert, R., (2011, 3e of 4e druk) Anatomie en fysiologie van de mens, Utrecht/Zutphen: ThiemeMeulenhof
  ISBN13 3e druk:9789006950953
  ISBN13 4e druk:9789006925630

 • Zimbardo, P.G., Johnson, R.L., en McCann, V. (2017, 8e druk) Psychologie, een inleiding, Amsterdam: Pearson - ISBN: 9789043034593

 • Van der Does, W., (2013, 13de geheel herziene druk) Zo ben ik nu eenmaal, Scriptum Pschychologie
  ISBN13: 9789055942619


Je kunt de boeken met korting aanschaffen via onze partner Boekhandel Merlijn. Bij inschrijving ontvang je van ons de kortingscode. Je kunt natuurlijk ook met tweedehands boeken werken. Kijk hiervoor bijvoorbeeld eens op Marktplaats of Bol.com.

Korting op holistische basis

Wij stimuleren onze studenten om een goede holistische basis voor zichzelf te creëren. Wanneer je bij inschrijving direct beslist om zowel de medische als psychosociale basiskennis te volgen krijg je 800 euro korting op de totaalprijs. Naast een mooie korting krijg je bij deze combinatie bovendien vrijstelling van meerdere lesdagen. Ben je geïnteresseerd in dit traject? Neem dan contact met ons op, wij vertellen je graag meer!

085 401 9368 - info@conamore.com

Onze online leeromgeving maakt thuisstudie makkelijker

Img03a

Thuisstudie is een erg belangrijk onderdeel van onze opleiding Medische Basiskennis Versneld. Daarom hebben we er een uniek en effectief studieconcept voor ontworpen. Thuis werk je in je eigen tempo aan speciaal geselecteerde studievragen. Daarbij worden je antwoorden en voortgang automatisch bijgehouden in je persoonlijke online leeromgeving.

Als het nodig is, sturen we je huiswerkherinneringen. Zo verschijn je altijd goed voorbereid in de les.

 • Avatar default
  Wil je leuke inspirerende en verhelderende MBK lessen volgen ga dan de uitdaging bij Con Amore aan.
 • Avatar default
  Medische Basiskennis bij Con Amore heb ik ervaren als een inhoudelijk sterke en tegelijkertijd leuke en inspirerende opleiding met veel persoonlijk aandacht.
 • Avatar female
  Top opleiding ! De brede visie heeft me geïnspireerd om opener te kijken naar de reguliere geneeswijze en de complementaire geneeswijze. Door de methode wordt de lesstof helder en wordt meer praktijk gericht.
 • Avatar default
  Ik beveel Con Amore met liefde aan om kennis te nemen van het functioneren van de mens in al zijn facetten.

Volg de opleiding Medische Basiskennis Versneld waar en wanneer je wilt

We hebben opleidingslocaties in negen steden en de lessen vinden plaats op verschillende dagen. Ben je een van de dagen verhindert? Door de vrije vorm die Con Amore gebruikt is het zeer makkelijk om deze dag bij een andere klas in te halen.

Img lessons map

Voordelen van vroeg inschrijven

Hoe eerder je je inschrijft voor de opleiding Medische Basiskennis Versneld, hoe groter de kans dat er nog plek is op een locatie bij jou in de buurt. Daarnaast krijg je meteen een inlogcode voor onze online leeromgeving en kun je gelijk beginnen met thuisstudie. Zo heb je meer tijd om je voor te bereiden en verlaag je de studiebelasting per week. Met oog op de voorbereiding van de eerste lesdag adviseren we je een maand voor de start van de opleiding in te schrijven. Begint de opleiding die je op het oog hebt over minder dan een maand? Neem dan even contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken: 085 401 93 68

Op zoek naar Psychosociale Basiskennis Versneld? Klik dan hier.

 • Opleiding ontwikkeld door ervaren 
reguliere en complementaire artsen
 • Compacte studie met studiebelasting van 
40 ECTS - 1135 SBU - 96 V&V punten
 • Uniek studieconcept met een gemiddeld slagingspercentage 
van 99%
 • Waardevolle verrijking van reguliere medische kennis met complementaire benadering van ziekten
 • Erkend door zorgverzekeraars. Inschrijving in het Abituriëntenregister van CPION / SNRO. Ook geaccrediteerd door Kwaliteitsregister V&V
 • Speciaal versneld traject waardoor het mogelijk is om in korte tijd je diploma te behalen
 • Je leert alarmsymptomen herkennen en weet wanneer en hoe je moet doorverwijzen.
€ 1.995,-

Betalen in termijnen zonder extra kosten.
Onze opleidingen zijn vrijgesteld van BTW.

Data & locaties
Foto support

Verder nog vragen?

Bel ons gerust met welke vraag dan ook. Van 9:00 tot 15:00 staat er altijd iemand voor je klaar om je vragen te beantwoorden.

085 401 9368 - info@conamore.com