Img 27
Mbk versneld icon

Medische Basiskennis Versneld 

De opleiding Medische Basiskennis (MBK) leert je hoe het menselijk lichaam in elkaar steekt, hoe de verschillende organen werken en hoe bepaalde ziektes behandeld worden. De opleiding bestaat uit anatomie, fysiologie, pathologie en een klein deel psychosociale basiskennis. 

 • Corona maatregelen
  We hechten als opleidingsinstituut veel waarde aan persoonlijk contact en fysieke lesdagen. We verwachten dat we in september 2020 weer klassikaal les mogen geven. Toch heerst er nog veel onzekerheid over samenkomen in de openbare ruimte en wat we nog kunnen verwachten van het coronavirus. Wij blijven onze lessen daarom ook Online aanbieden, met goedkeuring van het SNRO. Klik op de Studieplanner om je voorkeuren aan te geven. We zullen je daarna direct benaderen met een passend voorstel. 

  Contact met studiecoach
  Heb je nog vragen? Neem gerust contact op of plan een gratis consult met een van onze studiecoaches. Op werkdagen van 9:00 tot 15:00 staat er altijd iemand voor je klaar om je vragen te beantwoorden: 085 401 9368 - info@conamore.com
   
  Scroll naar beneden voor meer informatie...





 • Accreditaties door
 • CPION
 • SNRO MBK

Binnen 6 maanden een erkend diploma Medische Basiskennis

De opleiding MBK Versneld bestaat uit twaalf lesdagen verdeelt over 6 maanden. De lessen zijn zo ingepland dat er zoveel mogelijk opties zijn om lessen in te halen indien noodzakelijk. 

Tip: Begin twee maanden voor aanvang van de lesreeks alvast met de thuisstudie vragen, zo verdeel je de studielast.

Bij elke lesdag hoort een set met studievragen, waar je in je eigen tempo aan werkt in onze online leeromgeving. Tijdens de les kun je met je vragen terecht bij onze ervaren docenten: stuk voor stuk gepassioneerde artsen die betrokken zijn bij het complementaire veld. De thuis bestudeerde onderwerpen worden tijdens de les tot leven gebracht door middel van interactieve werkvormen. Aan het eind van de lesdag worden de onderwerpen getoetst aan de hand van een korte kennistoets. Na afronding van de opleiding ontvang je een door CPION / SNRO / V&V geaccrediteerd diploma, erkend door zorgverzekeraars.

Wil je liever langer de tijd nemen voor je Medische Basiskennis opleiding? Klik dan hier.


Opbouw lesprogramma

Veel opleidingen gebruiken waardevolle lesdagen om gezamenlijk theorie te bespreken die je net zo goed thuis kunt bestuderen. Con Amore pakt het anders aan. Onze lessen zijn praktijkgericht en draaien om realistische situaties rond patiënten en zorgprofessionals. Zo doe je snel nieuwe kennis en inzichten op en leer je ze meteen op de juiste manier toepassen.

Thema’s van lesdagen:

 1. Nederlandse Gezondheidszorg

  Tijdens deze lesdag maak je kennis met de Nederlandse gezondheidszorg. Onderwerpen die op het programma staan, zijn onder andere:
  de organisatie van de gezondheidszorg in Nederland, inclusief relevante wet- en regelgeving



  * de organisatie van de gezondheidszorg in Nederland
  * samenwerking tussen reguliere en complementaire zorg
  * het diagnostische proces in de reguliere gezondheidszorg 
  * gespreksvaardigheden en therapeutische houding
  * grenzen van je eigen vakgebied
  * medisch ethische kwesties
  * informatievaardigheden
  * integratieve geneeskunde
  * SOLK (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten)

 2. Het menselijk lichaam

  Tijdens deze lesdag maak je kennis met het menselijk lichaam. Je leert over anatomie (bouw), fysiologie (werking) en pathologie (ziekteleer). Daarbij gaat het bijvoorbeeld over de cel en celdeling, over erfelijk materiaal en overervingspatronen, over het afweersysteem, kanker en infectieziekten. Daarnaast staat een inleiding over farmacologie (geneesmiddelenleer) op het programma.

 3. Hart en vaatstelsel

  Deze les staan anatomie, fysiologie en pathologie van het hart en vaatstelsel centraal.  Bij bouw en werking hebben we het over onder andere de grote en kleine bloedsomloop, bloeddruk en de regulering daarvan. In samenhang hiermee worden aandoeningen zoals hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en (dreigende) hartaanval behandeld.

 4. Bloed en ademhaling

  Deze les komen twee orgaanstelsels aan bod. In het eerste deel bespreken we  onder andere de functie en samenstelling van het bloed, de verschillende bloedgroepen en ziektebeelden zoals vormen van bloedarmoede en stollingsstoornissen Tijdens het tweede deel wordt het ademhalingsstelsel behandeld: bouw en werking van van longen en luchtwegen in samenhang met ziektebeelden als astma, COPD en longkanker.

 5. Spijsvertering

  In deze les volgen we de weg die voedingsstoffen in het lichaam afleggen. Onderweg komt een groot aantal ziektebeelden zoals reflux, maagzweer, ziekte van Crohn, coeliakie en hepatitis aan bod.


 6. Urogenitaalstelsel

  Deze les bestaat uit twee delen. In het eerste deel bespreken we de bouw en werking van het urinewegstelsel met een aantal veel voorkomende aandoeningen zoals blaasontsteking en nierstenen. Het tweede deel behandelt de voortplantingsorganen. De normale zwangerschap en de overgang komen aan bod en ziektebeelden, zoals vleesbomen, endometriose en prostaatklachten worden besproken.

 7. Zenuwstelsel en zintuigen

  De les bestaat uit twee delen. In het eerste deel bespreken we de bouw en werking van het zenuwstelsel, het andere regelsysteem van het menselijk lichaam. We bespreken ook de bouw van een zenuwcel, prikkelgeleiding en aandacht voor de indeling in centraal en perifeer zenuwstelsel en in motorisch (animaal) en autonoom (vegetatief) zenuwstelsel.Voorbeelden van neurologische aandoeningen die behandeld worden zijn epilepsie, de ziekte van Parkinson en multiple sclerose. In het tweede deel van de les komen de zintuigen en een aantal bijbehorende aandoeningen aan bod.

 8. Hormonaal systeem en kinderen

  Deze les bestaat uit twee delen. Het grootste deel van de les wordt besteed aan het hormoonstelsel, een van de twee regelsystemen van het menselijk lichaam. We bespreken de verschillende hormoonklieren en de bijbehorende hormonen met hun functie in het lichaam. In samenhang daarmee komt een groot aantal ziektebeelden aan bod die over het algemeen samenhangen met een overschot of tekort van een bepaald hormoon, zoals syndroom en ziekte van Cushing en hypo- en hyperthyreoïdie. Daarnaast staan we stil bij de glucosestofwisseling en suikerziekte.
  Het laatste deel van de les gaat over normale groei en ontwikkeling van kinderen. Hierbij komt ook een aantal kinderziektes aan bod. Dit zijn vooral ziektes die niet aan bod komen (of zijn gekomen) bij de lesdag over het betreffende orgaanstelsel.

 9. Bewegingsapparaat en huid

  Deze les bestaat uit twee delen. In het eerste deel bespreken we het bewegingsapparaat (motorisch stelsel). Hierbij komen zaken als de bouw en werking van spieren, botten en gewrichten aan bod, met ziektebeelden als jicht en osteomyelitis. Tijdens het tweede deel nemen we de huid onder de loep. We behandelen de verschillende lagen en functies van de huid en een aantal ziektebeelden waaronder eczeem en verschillende vormen van huidkanker.

 10. Psychosociaal I

  Tijdens deze lesdag maak je kennis met een aantal basiselementen van de psychologie. Er wordt aandacht besteed aan het emotionele brein, verschillende psychologische perspectieven en theorieën, ontwikkelingspsychologie en een aantal theorieën hieromtrent (denk aan: hechtingsstijl, de cognitieve ontwikkeling volgens Piaget en de fasen van Erikson), persoonlijkheid, leertheorieën en conditionering.

 11. Psychosociaal II

  Tijdens deze lesdag leer je meer over de psychopathologie. Je maakt kennis met de meest voorkomende stoornissen (zoals schizofrenie, angst- en stemmingsstoornissen persoonlijkheidsstoornissen en neurobiologische ontwikkelingsstoornissen) en over psychotherapie en farmacologie. Verder komt het classificatiesysteem van de DSM-5 aan bod.

 12. Alarmsymptomen MBK

  Deze les vormt de afsluiting van de cursus. De belangrijkste onderwerpen uit alle voorgaande lessen worden herhaald. De toets is 2x keer zo lang als die van de andere lesdagen (20 multiple choice-vragen) en het cijfer telt voor 40% mee in de berekening van je eindcijfer. Na een korte terugblik op de hele cursus wordt de lesdag (en daarmee de cursus) feestelijk afgesloten.

Intensieve thuisstudie voor elke lesdag

Je studiebelasting hangt onder andere af van je vooropleiding, kennis, ervaring en fysieke conditie. De studiebelasting is gemiddeld 40 uur per lesdag. Gebruik daarom de maanden voorafgaande aan het MBK compact traject om alvast de thuisstudie te volgen. Con Amore staat hierbij voor je klaar om je op afstand te helpen.

Toetsing verspreid over de lesdagen

In samenwerking met onderwijskundige experts hebben we ons programma van toetsing ontworpen. Het programma van toetsing is gevarieerd en bevat naast casus-presentaties en kennistoetsen per module nu ook een kennistoets tijdens de laatste lesdag over de alarmsymptomen volgens de normen van PLATO. De druk wordt op deze manier verdeeld over 12 lessen in plaats van gecentreerd in 1 eindexamen.

Hierdoor worden de studenten op verschillende momenten en op verschillende manieren getoetst en krijgen we naast momentopnames ook een beeld over de algehele kennis en handelswijze van de student. Bovendien is door deze nieuwe wijze van toetsen het rendement van de opleiding voor de zorgprofessional een stuk hoger: de stof beklijft langer/beter en is praktisch bruikbaar in de dagelijkse praktijk.

Het programma van toetsing bij Con Amore bestaat uit 4 onderdelen:


 • Open boek toetsing (formatief*)

 • Beoordeling casuspresentaties (a.v.v.)

 • Kennistoetsen (summatief)

 • Alarmsymptomentoets (summatief)

*beoordeling zonder cijfer, **beoordeling met cijfer

Brede visie op geneeskunde

Ook de holistische en complementaire visie op ziektebeelden en behandelingen komt bij onze opleidingen aan bod. Daarnaast kun je op lesdagen interessante inzichten en behandelmogelijkheden uitwisselen met medestudenten uit diverse disciplines.

Studieboeken

Om de studievragen vragen te maken adviseren we je de volgende lesboeken te gebruiken:



 • Pathologie
  Zelman e.a. (2017, 8e druk) Amsterdam: Pearson ISBN: 9789043034937Anatomie en fysiologie van de mens

 • Grégoire, L., Straaten-Huygen, A. Van., Trompert, R., (2014, 4e druk) Utrecht/Zutphen: ThiemeMeulenhof ISBN: 9789006925630

 • Psychologie, een inleiding
  Zimbardo, P.G., Johnson, R.L., en McCann, V. (2017, 8e druk) Amsterdam: Pearson. ISBN: 9789043034593

 • (niet verplicht)
  Zo ben ik nu eenmaal Van der Does, W., (2013, 13e of 14e druk) Scriptum Psychologie ISBN: 9789055942619


Je kunt de boeken met korting aanschaffen via onze partner Boekhandel Merlijn. Bij inschrijving ontvang je van ons de kortingscode. Je kunt natuurlijk ook met tweedehands boeken werken. Kijk hiervoor bijvoorbeeld eens op onze boeken verkoop Facebook (https://bit.ly/2TZf4SC

Korting op holistische basis

Wij stimuleren onze studenten om een goede holistische basis voor zichzelf te creëren. Wanneer je bij inschrijving direct beslist om zowel de medische als psychosociale basiskennis te volgen krijg je 675 euro korting op de totaalprijs. Naast een mooie korting krijg je bij deze combinatie bovendien vrijstelling van meerdere lesdagen. Ben je geïnteresseerd in dit traject? Neem dan contact met ons op, wij vertellen je graag meer!

085 401 9368 - info@conamore.com

Onze online leeromgeving maakt thuisstudie makkelijker

Img03a

Thuisstudie is een erg belangrijk onderdeel van onze opleiding Medische Basiskennis Versneld. Daarom hebben we er een uniek en effectief studieconcept voor ontworpen. Thuis werk je in je eigen tempo aan speciaal geselecteerde studievragen. Daarbij worden je antwoorden en voortgang automatisch bijgehouden in je persoonlijke online leeromgeving.

Als het nodig is, sturen we je huiswerkherinneringen. Zo verschijn je altijd goed voorbereid in de les.

 • Avatar default
  Wil je leuke inspirerende en verhelderende MBK lessen volgen ga dan de uitdaging bij Con Amore aan.
 • Avatar default
  Medische Basiskennis bij Con Amore heb ik ervaren als een inhoudelijk sterke en tegelijkertijd leuke en inspirerende opleiding met veel persoonlijk aandacht.
 • Avatar default
  Top opleiding ! De brede visie heeft me geïnspireerd om opener te kijken naar de reguliere geneeswijze en de complementaire geneeswijze. Door de methode wordt de lesstof helder en wordt meer praktijk gericht.
 • Avatar default
  Ik beveel Con Amore met liefde aan om kennis te nemen van het functioneren van de mens in al zijn facetten.

Volg de opleiding Medische Basiskennis Versneld waar en wanneer je wilt

We hebben opleidingslocaties in negen steden en de lessen vinden plaats op verschillende dagen. Ben je een van de dagen verhindert? Door de vrije vorm die Con Amore gebruikt is het zeer makkelijk om deze dag bij een andere klas in te halen.

Img lessons map

Voordelen van vroeg inschrijven

Hoe eerder je je inschrijft voor de opleiding Medische Basiskennis Versneld, hoe groter de kans dat er nog plek is op een locatie bij jou in de buurt. Daarnaast krijg je meteen een inlogcode voor onze online leeromgeving en kun je gelijk beginnen met thuisstudie. Zo heb je meer tijd om je voor te bereiden en verlaag je de studiebelasting per week. Met oog op de voorbereiding van de eerste lesdag adviseren we je een maand voor de start van de opleiding in te schrijven. Begint de opleiding die je op het oog hebt over minder dan een maand? Neem dan even contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken: 085 401 93 68

Op zoek naar Psychosociale Basiskennis Versneld? Klik dan hier.

 • Opleiding ontwikkeld door ervaren 
reguliere en complementaire artsen
 • Compacte studie met studiebelasting van 
40 ECTS - 1135 SBU - 96 V&V punten
 • Uniek studieconcept met een gemiddeld slagingspercentage 
van 99%
 • Waardevolle verrijking van reguliere medische kennis met complementaire benadering van ziekten
 • Erkend door zorgverzekeraars. Inschrijving in het Abituriëntenregister van CPION / SNRO. Ook geaccrediteerd door Kwaliteitsregister V&V
 • Speciaal versneld traject waardoor het mogelijk is om in korte tijd je diploma te behalen
 • Je leert alarmsymptomen herkennen en weet wanneer en hoe je moet doorverwijzen.
€ 1.995,-

Betalen in termijnen zonder extra kosten.
Onze opleidingen zijn vrijgesteld van BTW.

Studieplanner
Foto support

Verder nog vragen?

Bel ons gerust met welke vraag dan ook. Van 9:00 tot 15:00 staat er altijd iemand voor je klaar om je vragen te beantwoorden.

085 401 9368 - info@conamore.com