Img 27
S brood

Module Stress en Burn-out 2: Burn-out - een integrale visie

Een praktijkgerichte nascholing, (geschikt voor (oud)studenten MBK én PSBK), waarbij wetenschappelijke kennis wordt verrijkt met complementaire inzichten. Ontdek nu de kwaliteit en het plezier van studeren bij Con Amore!

 • Over de afgelopen jaren is er een ongekende interesse geweest in de nascholing Stress & Burn-out, de nascholing die maar liefst 30 keer plaatsvond bij Con Amore. Daarmee hebben vele deelnemers waardevolle kennis en inzichten opgedaan over stress en de stress-gerelateerde aandoeningen.

  Vanuit studenten die de nascholing hebben bijgewoond was er de wens op een vervolg waarin docent Gerhard Böckler dieper op de materie ingaat aan de hand van meer achtergrondinformatie, vragen van studenten en behandelopties. Om meer verdieping aan te kunnen bieden is de originele nascholing vanaf 2021 onderverdeeld in twee dagen, waarbij één dag geheel wordt gewijd aan Stress en één aansluitende aan Burn-out.

  De nascholingen complementeren elkaar en zijn in essentie aan elkaar verbonden. We raden aan om beide te volgen, om zo het beste beeld te vormen van het proces van stress tot burn-out aan de hand van de meest actuele ontwikkelingen.

  Module Stress and Burn-out 2: Burn-out - een integrale visie

  In dit tweede deel van de ‘Stress en Burn-out module’ gaan we dieper in op de kennis van de eerste Stress lesdag. Aangevuld met de meest recente research op het gebied van de biologie van stress als epigenetica, neuroscience en endocrinologie, en de invloed hiervan op de ontwikkeling van ziektes.

  Wat voor therapeuten en coaches een ander belangrijk aspect is, is dat er deze dag ook aandacht uitgaat naar de meest kenmerkende eigenschappen, overeenkomsten en verschillen van depressie en het chronische-vermoeidheidssyndroom (VFS, ME). Bij deze aandoeningen spelen vermoeidheid, fysieke en emotionele uitputting, gevoelens van depersonalisatie en andere fysieke en/of mentale symptomen een grote rol.


Docent

Gerhard bo ckler 2020

Gerhard Böckler

Mijn naam is Gerhard Böckler, ik ben geboren in Duitsland waar ik in 1983 ben afgestudeerd in de studie Medicijnen aan de Universiteit van Marburg. Na mijn diplomering heb ik diverse jaren als vervangend arts en huisarts gewerkt. Mijn nieuwsgierigheid om nieuwe mogelijkheden in het steunen van genezing te ontdekken, en mijn behoefte om met vrienden en collega’s te leven, was mijn hoofdmotivatie om naar Nederland te verhuizen. Alwaar ik directeur werd van een gezondheidscentrum waar op een geïntegreerde manier westerse geneeskunde, oosterse geneeskunde (o.a. acupunctuur, kruiden medicijnen), alternatieve benaderingen (zoals meditatie, visualisatie, bio-energetica, emotioneel lichaamswerk) en psychologische scholen (bv Gestallt) hun krachten bundelden ten behoeve van het welzijn van onze cliënten. Dit leren en integreren van diverse benaderingen duurde voort in mijn leven en werd voor mij ‘holistisch’ toen ik mij realiseerde dat de therapeutische relatie essentieel is, en helend als de cliënt als heel persoon wordt gezien en die relatie gestoeld is op acceptatie, bewustzijn, diepe empathie en liefde.

Mijn behoefte om wat ik gezien en geleerd had met anderen te delen, bracht mij als docent naar diverse plekken zoals de Vrije Universiteit van Amsterdam, de Duitse School voor Osteopathie, Holos, het Nogg, en in diverse therapeuten trainingen in onder meer Nederland, Italië, Duitsland, en Australië. Daarnaast was ik werkzaam als adviserend arts voor de gemeente Haarlem en heb sedert jaren een counseling praktijk in Amsterdam.

Sedert 2012 biedt ik een Post HBO Holistisch Coaching aan. Met veel plezier ben ik daarnaast sedert september 2015 deel van het team van Con Amore. Zij zijn er de afgelopen jaren in geslaagd een prachtige en uitdagende leeromgeving te creëren.

Inhoud lesdag


Deze dag zal door het gebruik van een fasen-model om het proces van stress in kaart te brengen. In dit model wordt stap voor stap uiteengezet welke fase correspondeert met gedrag en emotionele signalen die karakteristiek zijn voor de ontwikkeling van een burn-out en die uiteindelijk zullen leiden naar een meltdown. Door deze integrale benadering van biologie, cognitieve- en gedragsaspecten en de interactie tussen het individu en zijn of haar omgeving, en het gebruik van de ‘Burn-out preventie matrix’ krijg je tools aangereikt om in een vroegtijdig stadium deze fatale opbouw richting complete uitputting het herkennen. Ontdek de mogelijkheden van een vroegtijdige interventie en hoe je hiermee je cliënten kunt ondersteunen in hun herstel en genezingsproces.

In 1974 definieerde dr. Maslach burn-out als een staat van fysieke, emotionele en spirituele uitputting, waarbij de oorzaken van burn-out factoren zijn die duidelijk te herleiden zijn naar factoren in onze thuis- en werksituaties. Begin 2020 heeft de WHO deze definitie overgenomen. Een andere autoriteit op het gebied, Dokter Ruediger Dahlke, noemde het fenomeen een ‘zielsinfarkt’.

In geen van de gevallen gaat het om een ziekte die behandeld, of een probleem wat opgelost kan worden. Het gaat meer om een dilemma wat effectief benaderd kan worden met een integrale strategie waarin we opnieuw verbinding maken met onze waarden. Waar we bewust kiezen voor een levensstijl waarin gezondheid op alle gebieden in ons leven centraal staat en betekenis geeft aan zowel ons professionele als ons privéleven. Dit proces vraagt om moed, eerlijkheid, integriteit en vooral tijd.

Deze nascholing is zo ontwikkeld, dat je hiermee je kennis van het proces kunt verdiepen en je daarnaast ook tools aanreikt om jezelf en je cliënten optimaal kunt ondersteunen.

Bezoek hier het eerste deel van deze module
--> Stress - een integrale visie

Heb je deze nascholing al gevolgd of ben je opzoek naar iets anders? Wij bieden o.a. ook de volgende nascholingen aan:


- Holistische principes
- Vermoedheid - alles is energie
- De darmen - microbioom en voeding

Blijf up-to-date

Het up-to-date blijven van de laatste kennis is voor zorgprofessionals een must! Wij zien nascholing liever niet als verplichting maar als een leerzame dag vol waardevolle inzichten en een moment voor (her)ontmoeting met therapeuten/kennissen/vrienden. Verrijk je kennis en blijf up-to-date middels onze interessante nascholingen.

Brede visie op geneeskunde

Ook de holistische en complementaire visie op ziektebeelden en behandelingen komt bij onze opleidingen aan bod. Daarnaast kun je op lesdagen interessante inzichten en behandelmogelijkheden uitwisselen met medecursisten uit diverse disciplines.

Voorbereiding

Om je voor te bereiden krijg je toegang tot de online leeromgeving met de studievragen. 

Thuisstudie is een belangrijk onderdeel van ons studieconcept. Daarom hebben we er een uniek en effectief systeem voor ontworpen. Thuis werk je in je eigen tempo aan speciaal geselecteerde studievragen. Daarbij worden je antwoorden en voortgang automatisch bijgehouden in je persoonlijke online leeromgeving. Zo verschijn je altijd goed voorbereid in de les.

In onze online leeromgeving maak je studievragen ter voorbereiding op de lesdag.

Img03a
€ 160,-

Betalen in termijnen zonder extra kosten.
Onze opleidingen zijn vrijgesteld van BTW.

Data & locaties
Foto support

Verder nog vragen?

Bel ons gerust met welke vraag dan ook. Van 9:00 tot 15:00 staat er altijd iemand voor je klaar om je vragen te beantwoorden.

085 401 9368 - info@conamore.com