Img 27
Gender 1

Nascholing Gender en seksuele diversiteit in je praktijk 

Een praktijkgerichte nascholing, (geschikt voor (oud)studenten PSBK), waarbij wetenschappelijke kennis wordt verrijkt met complementaire inzichten. Ontdek nu de kwaliteit en het plezier van studeren bij Con Amore!

 • Gender & seksuele diversiteit anno 2020
  Aan de buitenkant is niet altijd te zien wat iemands sekse, gender of seksuele oriëntatie is. Zo doen we vaak de aanname dat iemand heteroseksueel is. Als zorgprofessional is het van belang om ervan bewust te zijn dat deze aspecten van invloed kunnen zijn op iemands (seksuele) gezondheid.


  Gender en seksuele diversiteit wordt steeds meer en op een bredere manier aangekaart. De NS spreekt reizigers niet meer aan met dames en heren, maar gewoon als reiziger. Mensen identificeren zich als queer, pan, non-binair, poly amoureus of aseksueel. Steeds meer toiletten worden genderneutraal en er komen steeds met letters achter het LHBT-acroniem. Gender is iets anders dan sekse, transgender iets anders dan intersekse. Mensen die zich niet identificeren als man of vrouw, vragen om een derde optie voor in officiële documenten. Er is verzet en irritatie, anderen vieren deze omarming van gender en seksuele diversiteit. Betreft het een modeverschijnsel, of leert kijken naar de geschiedenis en naar andere culturen ons dat het niets nieuws is?


  Ook in de praktijk komen therapeuten meer in aanraking met deze vorm van diversiteit. Soms is de hulpvraag direct gelieerd aan gender of seksuele identiteit, en soms ook helemaal niet. Hoe zorg je ervoor dat een praktijk een veilige en inclusieve omgeving is? Wat kun je wel vragen, wat ligt gevoelig? Zeker qua taalgebruik voelt kan het aanvoelen als een mijnenveld.


  Tijdens deze lesdag duiken we de alfabetsoep in, staat we stil bij genderidentiteit, gender expressie, biologische sekse, seksuele of romantische voorkeur. Hoe hangt dit met elkaar samen, of juist niet? Maar ook, wat staat er in de DSM, hoe kunnen therapeuten adequate hulpverlenen?


  Scroll naar beneden voor meer informatie...

Docent

Ninavandenberg2018

Nina van den Berg

Ik ben afgestudeerd antropoloog, met een specialisatie in gender en seksualiteit. Een thema dat me zowel persoonlijk als professioneel aan het hart gaat: ik geef les aan studenten van verschillende universitaire opleidingen. Over seksuele variaties en parafiliën, over gender diversiteit en intersekse ervaringen; alles met een sociaal-wetenschappelijke bril op en met aandacht voor persoonlijke ervaringen met deze thema's. Naast het lesgeven, werk ik in de Amsterdamse Zuidas als projectmanager Duurzaamheid. Met en voor de bedrijven in het gebied doe ik projecten gerelateerd aan energie, logistiek en circulariteit.


Inhoud lesdag


- We ontleden gender en seksualiteit en plaatsen het in historisch en cultureel perspectief

- Je leert meer over de ontwikkelingen binnen de psychologie en psychiatrie met betrekking tot gender en seksualiteit en de bijbehorende diagnostiek

- We verduidelijken verschillen tussen transgenders en mensen met intersekse ervaringen

- Je krijgt praktische handvatten om een inclusieve en veilige omgeving te creëren voor mensen uit de LHBT+ gemeenschap

- We staan stil bij taal en het belang van taal om te komen tot een inclusieve praktijk

- Je leert onderscheid maken tussen hulpvragen waar mogelijk meer specialistische begeleiding voor nodig is en wanneer niet

Heb je deze nascholing al gevolgd of ben je opzoek naar iets anders? Wij bieden o.a. ook de volgende nascholingen aan:

- Hoogsensitiviteit
- Leven vanuit je hart
- Stress & Burn-out
- Vermoeidheid - alles is energie

Blijf up-to-date

Het up-to-date blijven van de laatste kennis is voor zorgprofessionals een must! Wij zien nascholing liever niet als verplichting maar als een leerzame dag vol waardevolle inzichten en een moment voor (her)ontmoeting met therapeuten/kennissen/vrienden. Verrijk je kennis en blijf up-to-date middels onze interessante nascholingen.

Brede visie op geneeskunde

Ook de holistische en complementaire visie op ziektebeelden en behandelingen komt bij onze opleidingen aan bod. Daarnaast kun je op lesdagen interessante inzichten en behandelmogelijkheden uitwisselen met medecursisten uit diverse disciplines.

Voorbereiding

Om je voor te bereiden krijg je toegang tot de online leeromgeving met de studievragen. 

Thuisstudie is een belangrijk onderdeel van ons studieconcept. Daarom hebben we er een uniek en effectief systeem voor ontworpen. Thuis werk je in je eigen tempo aan speciaal geselecteerde studievragen. Daarbij worden je antwoorden en voortgang automatisch bijgehouden in je persoonlijke online leeromgeving. Zo verschijn je altijd goed voorbereid in de les.

In onze online leeromgeving maak je studievragen (of heb je al gemaakt tijdens de opleiding) ter voorbereiding op de lesdag.

Img03a
€ 160,-

Betalen in termijnen zonder extra kosten.
Onze opleidingen zijn vrijgesteld van BTW.

Data & locaties
Foto support

Verder nog vragen?

Bel ons gerust met welke vraag dan ook. Van 9:00 tot 15:00 staat er altijd iemand voor je klaar om je vragen te beantwoorden.

085 401 9368 - info@conamore.com