Img 27
Mbk icon

Medische Basiskennis voor zorgprofessionals 

Een praktijkgerichte opleiding op HBO-niveau, waarbij wetenschappelijke kennis wordt verrijkt met complementaire inzichten. Ontdek nu de kwaliteit en het plezier van studeren bij Con Amore!

 • Minimale examenstress
  Samen met onderwijsexperts hebben we een eigen toetsingsaanpak ontworpen. Geen stressvolle examens, maar beoordelingen op basis van kennistoetsen en casus-presentaties.

 • Ons unieke lesconcept staat garant voor succes
  Door duidelijk onderscheid tussen hoofd- en bijzaken weet je precies waar je aan toe bent en welke stof ertoe doet. Mede hierdoor slaagt 99% van onze studenten.

 • Betalen in termijnen zonder extra kosten
  Bij Con Amore denken we graag mee met de therapeut. Zo bieden we termijnbetalingen aan zonder extra kosten.


  Scroll naar beneden voor meer informatie...

 • Accreditaties door
 • CPION
 • SNRO MBK

Binnen 12 lesdagen een erkend diploma Medische Basiskennis

De opleiding Medische Basiskennis Pro bestaat uit twaalf lesdagen verdeeld over 1 studiejaar. Bij elke lesdag hoort een set met studievragen, waar je in je eigen tempo aan werkt in onze online leeromgeving. Tijdens de les kun je met je vragen terecht bij onze ervaren docenten: stuk voor stuk gepassioneerde artsen die betrokken zijn bij het complementaire veld. De thuis bestudeerde onderwerpen worden tijdens de les tot leven gebracht door middel van interactieve werkvormen. Aan het eind van de lesdag worden de onderwerpen getoetst aan de hand van een korte kennistoets. Na afronding van de opleiding ontvang je een door CPION / SNRO / V&V geaccrediteerd diploma, erkend door zorgverzekeraars. 

Wil je de Medische Basiskennis sneller behalen in ons versnelde traject? Klik dan hier.

Opbouw lesprogramma

Veel opleidingen gebruiken waardevolle lesdagen om gezamenlijk theorie te bespreken die je net zo goed thuis kunt bestuderen. Con Amore pakt het anders aan. Onze lessen zijn praktijkgericht en draaien om realistische situaties rond patiënten en zorgprofessionals. Zo doe je snel nieuwe kennis en inzichten op en leer je ze meteen op de juiste manier toepassen.

Thema’s van lesdagen:

 1. Basisbegrippen

  Deze les bestaat uit veel algemene basiskennis. Je leert onder andere over het verschil tussen een infectie en een ontsteking, diagnostiek, de wetten in de gezondheidszorg en farmacologie. 

 2. Het afweersysteem

  Deze les bestaat uit algemene en medische basiskennis. Een aantal van de onderwerpen die aan bod komen, zijn: Anatomie, fysiologie & pathologie, afweer en lymfestelsel, infecties, kanker en geïntegreerde geneeskunde.

 3. Hart en vaatstelsel

  De leerdoelen van les 3 bestaan uit het vergaren van kennis van het hart en vaatstelsel met betrekking tot de anatomie, fysiologie en pathologie. Met betrekking tot de anatomie en fysiologie worden onder andere de kleine en grote bloedsomloop, de bloeddruk en regulering daarvan besproken. Daarnaast worden verschillende ziektebeelden (pathologie) van het hart en vaatstelsel besproken; hier komen onder andere arterioclerose (dreigend ) hartinfarct, hartfalen, hartritmestoornissen, trombose en embolie, varices en oedeem besproken.

 4. Bloed en ademhaling

  De leerdoelen van les 4 zijn opgesplitst in 2 thema’s. In het eerste deel wordt kennis van het bloed besproken. Hier worden onder ander de functie en samenstelling van het bloed, de verschillende bloedgroepen en verschillende ziektebeelden zoals vormen van anemie, leukemie en stollingsstoornissen besproken. De rode vlaggen die bij dit thema horen zijn onder andere ernstige bleekheid, spontane bloedingen en bloeduitstortingen.

  In het tweede deel wordt kennis van het ademhalingsstelsel vergaard. Naast de anatomie en fysiologie worden verschillende ziektebeelden (pathologie) zoals astma, bronchitis, COPD en longkanker besproken. Ook bij dit thema worden de rode vlaggen als acute dyspneu, onverklaarde heesheid en een pijnlijke ademhaling besproken.

 5. Spijsvertering

  De leerdoelen van les 5 bestaan uit kennis van de anatomie, fysiologie en pathologie van het spijsverteringsstelsel. Er komen veel ziektebeelden zoals reflux, maagzweer en bloeding, colitis ulcerosa, Crohn, coeliakie en hepatitisbesproken. Ook komen rode vlaggen als rood bloed bij de ontlasting, melena, onverklaarbaar gewichtsverlies en dysfagie aan bod.

 6. Urineweg- en genitaalstelsel

  Onder de leerdoelen van les 6 vallen kennis van de anatomie, fysiologie en pathologie van het urineweg en genitaalstelsel (urogenitaalstelsel). Hier worden onder andere de ziektebeelden glomerulonefritis, urethritis, myomen, nierstenen en PCOS besproken. Bij de rode vlaggen worden onder andere alarmsymptomen als hematurie, postmenopauzaal bloedverlies en pijn in de onderbuik bij vrouwen besproken.

 7. Hormonaal systeem en kinderen

  Les 7 bestaat weer uit 2 delen. In het eerste deel worden de anatomie, fysiologie en pathologie van het hormoonstelsel (endocriene systeem) besproken. Anatomische onderdelen van dit systeem zijn onder andere de gonaden, bijnieren, hypofyse, schildklier en het pancreas. Ziektebeelden die hierbij horen zijn onder andere diabetes mellitus, hyper- en hypothyreoidie, het syndroom van Cushing en Addison. Rode vlaggen zijn onverklaarbaar veel dorst hebbenen onverklaarbaar veel plassen.

  In het tweede deel van de les is er aandacht voor de pediatrie. Hier worden ziektebeelden zoals meningitis, leukemie en ook aangeboren afwijkingen zoals congenitale hartafwijkingen en heupdysplasie besproken. Rode vlaggen van dit onderwerp zijn braken en diarree bij jonge zuigelingen, loopproblemen bij kinderen 

 8. Zenuwstelsel, oog en oor

  Ook les 8 bestaat uit 2 delen. In het eerste deel worden de anatomie en fysiologie van het zenuwstelsel met daarin onder andere de bouw en functie van de hersenen en prikkelgeleiding in de zenuwen. Ook worden neurologische ziektebeeld als epilepsie, ziekte van Parkinson en multipele sclerose besproken. Rode vlaggen die bij dit onderwerp horen zijn onder andere een pijnlijke stijve rode nek met koorts, tastverlies en afasie.

  In het tweede deel van les 8 komen verschillende zintuigen van het oog en oorgebied aan bod met de bijbehorende aandoeningen. Ook hier komen rode vlaggen zoals acute visusstoornis en pijn in en rond om het oog aan bod.

 9. Bewegingsapparaat en huid

  De leerdoelen van les 9 bestaan uit kennis van zowel het motorische stelsel als kennis van de huid de huid en de daarbij horende ziektebeelden. In het eerste deel wordt de anatomie van het motorische stelsel met daarbij behorende ziektebeelden zoals spieraandoeningen, botaandoeningen, osteomyelitis en jicht besproken.

  In het tweede deel van de les worden naast de opbouw van de huid verschillende ziektebeelden van huid zoals eczeem, het melanoom en basaalcelcarcinoom besproken. Een belanrgijke rode vlag van dit onderwerp is de snel veranderende moedervlek.

 10. Psychologie

  Tijdens deze eerste psychosociale lesdag maak je kennis met een aantal basiselementen van de psychologie. Er wordt aandacht besteed aan verschillende psychologische perspectieven en theorieën, ontwikkelingspsychologie en een aantal theorieën hieromtrent (denk aan: hechtingsstijl, de cognitieve ontwikkeling volgens Piaget en de fasen van Erikson), persoonlijkheid en conditionering. Tot slot worden een aantal basis gespreksvaardigheden besproken en geoefend.

 11. Psychopathologie

  Tijdens deze tweede psychosociale lesdag ga je meer leren over de psychopathologie. Je leert over verschillende stoornissen (zoals schizofrenie, angst- en stemmingsstoornissen persoonlijkheidsstoornissen en neurobiologische ontwikkelingsstoornissen) en over psychotherapie en farmacologie. 

 12. Alarmsymptomen

  Tijdens deze afsluitende les worden de belangrijkste onderwerpen uit de voorgaande lessen nogmaals behandeld.

Gemiddeld tien uur thuisstudie per week

Je studiebelasting hangt onder andere af van je vooropleiding, kennis, ervaring en fysieke conditie. Als je een maand voor een lesdag begint met vragen beantwoorden, is de studiebelasting gemiddeld tien uur per week.

Toetsing verspreid over het hele jaar

In samenwerking met onderwijskundige experts hebben we ons programma van toetsing ontworpen. Het programma van toetsing is gevarieerd en bevat naast casus-presentaties en kennistoetsen per module nu ook een kennistoets tijdens de laatste lesdag over de alarmsymptomen volgens de normen van PLATO. De druk wordt op deze manier verdeeld over 12 lessen in plaats van gecentreerd in 1 eindexamen.

Hierdoor worden de studenten op verschillende momenten en op verschillende manieren getoetst en krijgen we naast momentopnames ook een beeld over de algehele kennis en handelswijze van de student. Bovendien is door deze nieuwe wijze van toetsen het rendement van de opleiding voor de zorgprofessional een stuk hoger: de stof beklijft langer/beter en is praktisch bruikbaar in de dagelijkse praktijk.

Het programma van toetsing bij Con Amore bestaat uit 4 onderdelen:


 • Open boek toetsing (formatief*)

 • Beoordeling casuspresentaties (a.v.v.)

 • Kennistoetsen (summatief**)

 • Alarmsymptomentoets (summatief)

*beoordeling zonder cijfer, **beoordeling met cijfer

Brede visie op geneeskunde

Ook de holistische en complementaire visie op ziektebeelden en behandelingen komt bij onze opleidingen aan bod. Daarnaast kun je op lesdagen interessante inzichten en behandelmogelijkheden uitwisselen met medestudenten uit diverse disciplines.

Studieboeken

Om de studievragen vragen te maken adviseren we je de volgende lesboeken te gebruiken: • Zelman e.a. (2017, 8e druk), Pathologie, Amsterdam: Pearson - ISBN: 9789043034937

 • Grégoire, L., Straaten-Huygen, A. Van., Trompert, R., (2011, 3e
  of 4e druk) Anatomie en fysiologie van de mens, Utrecht/Zutphen:
  ThiemeMeulenhof  
  ISBN13 3e druk:9789006950953
  ISBN13 4e druk:9789006925630

 • Zimbardo, P.G., Johnson, R.L., en McCann, V. (2017, 8e druk) Psychologie, een inleiding, Amsterdam: Pearson -
  ISBN: 9789043034593

 • Van der Does, W., (2013, 13de geheel herziene druk) Zo ben
  ik nu eenmaal, Scriptum Psychologie
  ISBN13: 9789055942619


Je kunt de boeken met korting aanschaffen via onze partner Boekhandel Merlijn. Bij inschrijving ontvang je van ons de kortingscode. Je kunt natuurlijk ook met tweedehands boeken werken.
Kijk hiervoor bijvoorbeeld eens op Marktplaats of Bol.com.

Korting op holistische basis

Wij stimuleren onze studenten om een goede holistische basis voor zichzelf te creëren. Wanneer je bij inschrijving direct beslist om zowel de medische als psychosociale basiskennis te volgen krijg je 800 euro korting op de totaalprijs. Naast een mooie korting krijg je bij deze combinatie bovendien vrijstelling van meerdere lesdagen. Ben je geïnteresseerd in dit traject? Neem dan contact met ons op, wij vertellen je graag meer!

085 401 9368 - info@conamore.com

Vooropleiding

Er zijn al veel studenten die de opleiding zonder HAVO/HBO-vooropleiding succesvol hebben afgerond. Een goede motivatie en een gedegen studieplan met bijbehorende discipline blijken minstens zo belangrijk als de vooropleiding! 

Als je twijfelt of je het niveau wel aankunt, neem dan even persoonlijk contact met ons op. Samen bespreken we wat de opleiding precies inhoudt en of het bij je past.

Onze online leeromgeving maakt thuisstudie makkelijker

Img03a

Thuisstudie is een erg belangrijk onderdeel van onze opleiding Medische Basiskennis Pro. Daarom hebben we er een uniek en effectief studieconcept voor ontworpen. Thuis werk je in je eigen tempo aan speciaal geselecteerde studievragen. Daarbij worden je antwoorden en voortgang automatisch bijgehouden in je persoonlijke online leeromgeving.

Als het nodig is, sturen we je huiswerkherinneringen. Zo verschijn je altijd goed voorbereid in de les.

 • Avatar default
  Wil je leuke inspirerende en verhelderende MBK lessen volgen ga dan de uitdaging bij Con Amore aan.
 • Avatar default
  Medische Basiskennis bij Con Amore heb ik ervaren als een inhoudelijk sterke en tegelijkertijd leuke en inspirerende opleiding met veel persoonlijk aandacht.
 • Avatar female
  Top opleiding ! De brede visie heeft me geïnspireerd om opener te kijken naar de reguliere geneeswijze en de complementaire geneeswijze. Door de methode wordt de lesstof helder en wordt meer praktijk gericht.
 • Avatar default
  De naam zegt het al maar Con Amore is een bedrijf vol liefde voor het vak! Wat ik vooral leuk vond is dat Con Amore niet stil staat en constant verbeteringen doorvoert in de lessen en de online leeromgeving. Daarnaast kun je excellente service richting de studenten verwachten en zijn de lessen zijn behalve leerzaam ook gewoon erg leuk!

Volg de opleiding Medische Basiskennis Pro waar en wanneer je wilt

We hebben opleidingslocaties in negen steden en de lessen vinden plaats op verschillende dagen.

Img lessons map

Voordelen van vroeg inschrijven

Hoe eerder je je inschrijft voor de opleiding Medische Basiskennis Pro, hoe groter de kans dat er nog plek is op een locatie bij jou in de buurt. Daarnaast krijg je meteen een inlogcode voor onze online leeromgeving en kun je gelijk beginnen met thuisstudie. Zo verlaag je de studiebelasting per week. Met oog op de voorbereiding van de eerste lesdag adviseren we je uiterlijk een maand voor de start van de opleiding in te schrijven. Begint de opleiding die je op het oog hebt over minder dan een maand? Neem dan even contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken: 085 401 93 68

Op zoek naar Psychosociale Basiskennis? Klik dan hier.

 • Opleiding ontwikkeld door ervaren artsen met affiniteit voor het complementaire veld.
 • Studiebelasting: 
40 ECTS - 1135 SBU - 96 V&V punten
 • Uniek studieconcept met een gemiddeld slagingspercentage 
van 99%
 • Waardevolle verrijking van reguliere medische kennis met complementaire benadering van ziekten
 • Erkend door zorgverzekeraars. Inschrijving in het Abituriëntenregister van CPION / SNRO. Ook geaccrediteerd door Kwaliteitsregister V&V.
 • Studeren in eigen tempo, vooruitwerken is mogelijk
 • Je leert alarmsymptomen herkennen en weet wanneer en hoe je moet doorverwijzen.
€ 1.995,-

Betalen in termijnen zonder extra kosten.
Onze opleidingen zijn vrijgesteld van BTW.

Data & locaties
Foto support

Verder nog vragen?

Bel ons gerust met welke vraag dan ook. Van 9:00 tot 15:00 staat er altijd iemand voor je klaar om je vragen te beantwoorden.

085 401 9368 - info@conamore.com