Img 27
Mbk icon

Medische Basiskennis 

Ben je een lichaamsgerichte gezondheidsprofessional of wil je dit in de toekomst worden? Ben je gefascineerd door het menselijk lichaam en wil je hier alles over leren? Lees alles over de inhoud en aanpak van onze door holistische artsen ontwikkelde opleiding Medische Basiskennis.

 • De opleiding  Medische Basiskennis (klassikaal of online te volgen) staat bekend als dé kennis opleiding voor lichaamsgerichte gezondheidsprofessionals, maar is ook geschikt voor mensen die zich willen omscholen en alles willen leren over de werking van het menselijk lichaam. 


  Wat leer je?

  In 12 lesdagen verdeeld over 1 jaar leer je alles over lichamelijke processen. Onze docenten, ervaren holistische artsen met passie voor het complementaire veld, leren je hoe de verschillende organen werken en hoe bepaalde ziektes behandeld worden. Deze kennis is van belang om een betrouwbaar en compleet beeld van je cliënten te kunnen vormen. Ook leer je lichamelijke klachten herkennen en verklaren. Je doet gedegen kennis op over het menselijk lichaam, het hart en vaatstelsel, de spijsvertering, bloed en de ademhaling, het zenuwstelsel en de zintuigen, het hormonaal systeem, het bewegingsapparaat en de huid en alarmsymptomen.  Ook komt er een deel psychosociaal voorbij. Daarnaast komen gespreksvaardigheden en de verbinding leggen met de eerstelijnszorg voorbij. Tot slot staan we stil bij ethiek en jouw houding als gezondheidsprofessional tegenover je cliënten. 

  In het kort 

  •  De opleiding Medische Basiskennis bestaat uit een gedeelte thuisstudie en 12 lesdagen op locatie, verdeeld over 1 studiejaar. 

  •  Bij elke lesdag hoort een set met studievragen, waar je in je eigen tempo aan werkt in onze online leeromgeving, waar je direct toegang tot krijgt na je inschrijving. 

  •  Onze lessen zijn praktijkgericht; er worden realistische situaties rond patiënten en zorgprofessionals besproken. 

  •  Je krijgt les van ons team aan ervaren en bevlogen docenten: o.a. holistische artsen, multidisciplinaire therapeuten en psychologen met ervaring in het complementaire veld. 

  •  40 ECTs en volledig CPION/SNRO geaccrediteerd: Medische Basiskennis is een onderdeel van het benodigde portfolio voor vergoeding door zorgverzekeraars. Wat betekent dat je na het behalen van je diploma je cliënten kunt aanbieden om de kosten van jouw diensten te declareren bij hun zorgverzekeraar. 

  •  Je kunt bij ons gespreid betalen in 4 of 10 termijnen zonder extra kosten. 


  Klassikale lessen 
  Je kunt deze opleiding bij ons online of klassikaal volgen. Als je kiest voor een klassikale opleiding en er kan een les om wat voor reden dan ook (bijvoorbeeld een Lockdown) niet doorgaan, dan mag je zelf kiezen:  je volgt de les online of je haalt de les op een later moment klassikaal in. Wij staan er zeer flexibel in en denken graag mee met onze studenten. Onze docenten kijken er trouwens ook enorm naar uit om weer voor de klas te mogen staan! Je kunt je inschrijven voor een klassikale les op 1 van onze vele locaties: Amsterdam, Eindhoven, Groningen, Capelle a/d Ijssel, Utrecht of Zwolle. 


  Online opleiding, iets voor jou?
  Wil jij liever online les krijgen van onze bevlogen docenten? Kies dan voor een online opleiding. In ons digitale klaslokaal volg je samen met je klasgenoten de les, ieder vanachter de eigen computer. Je kunt de docent dus ook direct vragen stellen. Onze digitale lessen zijn klassikaal en interactief. Er wordt rekening gehouden met extra pauzes en onze docenten zullen je door middel van 'energizers' en oefeningen bij de les houden. Ook begeleiden onze studiecoaches je om jouw online opleiding zo soepel en effectief mogelijk te laten verlopen. 

  Wil je zelf ervaren of online studeren iets voor jou is? Meld je aan voor onze online open avond: de Con Amore Online Experience.


  Contact met studiecoach
  Heb je nog vragen? Neem gerust contact op of plan een gratis consult met een van onze studiecoaches. Op werkdagen van 9:00 tot 15:00 staat er altijd iemand voor je klaar om je vragen te beantwoorden: 085 401 9368 of mail naar info@conamore.com. Heb je vragen over ons beleid wat betreft COVID-19? Lees onze laatste update hier


  Gratis: De A tot Z gids voor de beginnend therapeut
  Ben jij beginnend therapeut of coach en wil je meer leren over de wereld van de complementaire zorg? Download gratis onze A-Z gids
   

  Scroll naar beneden voor meer informatie...

 • Accreditaties door
 • CPION
 • SNRO MBK

Binnen 12 lesdagen een erkend diploma Medische Basiskennis

De opleiding Medische Basiskennis bestaat uit twaalf lesdagen verdeeld over 1 studiejaar. Bij elke lesdag hoort een set met studievragen, waar je in je eigen tempo aan werkt in onze online leeromgeving. Tijdens de les kun je met je vragen terecht bij onze ervaren docenten: stuk voor stuk gepassioneerde artsen die betrokken zijn bij het complementaire veld. De thuis bestudeerde onderwerpen worden tijdens de les tot leven gebracht door middel van interactieve werkvormen. Aan het eind van de lesdag worden de onderwerpen getoetst aan de hand van een korte kennistoets. Na afronding van de opleiding ontvang je een door CPION / SNRO / V&V geaccrediteerd diploma, erkend door zorgverzekeraars. 

Wil je de Medische Basiskennis sneller behalen in ons versnelde traject? Klik dan hier.

Opbouw lesprogramma

Veel opleidingen gebruiken waardevolle lesdagen om gezamenlijk theorie te bespreken die je net zo goed thuis kunt bestuderen. Con Amore pakt het anders aan. Onze lessen zijn praktijkgericht en draaien om realistische situaties rond patiënten en zorgprofessionals. Zo doe je snel nieuwe kennis en inzichten op en leer je ze meteen op de juiste manier toepassen.

Thema’s van lesdagen:

 1. Nederlandse Gezondheidszorg

  Tijdens deze lesdag maak je kennis met de Nederlandse gezondheidszorg. Onderwerpen die op het programma staan, zijn onder andere:  * de organisatie van de gezondheidszorg in Nederland
  * samenwerking tussen reguliere en complementaire zorg
  * het diagnostische proces in de reguliere gezondheidszorg
  * gespreksvaardigheden en therapeutische houding
  * grenzen van je eigen vakgebied
  * medisch ethische kwesties.
  * informatievaardigheden
  * integratieve geneeskunde
  * SOLK (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten)

 2. Het menselijk lichaam

  Tijdens deze lesdag maak je kennis met het menselijk lichaam. Je leert over anatomie (bouw), fysiologie (werking) en pathologie (ziekteleer). Daarbij gaat het bijvoorbeeld over de cel en celdeling, over erfelijk materiaal en overervingspatronen, over het afweersysteem, kanker en infectieziekten. Daarnaast staat een inleiding over farmacologie (geneesmiddelenleer) op het programma.

 3. Hart en vaatstelsel

  Deze les staan anatomie, fysiologie en pathologie van het hart en vaatstelsel centraal.  Bij bouw en werking hebben we het over onder andere de grote en kleine bloedsomloop, bloeddruk en de regulering daarvan. In samenhang hiermee worden aandoeningen zoals hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en (dreigende) hartaanval behandeld.

 4. Bloed en ademhaling

  Deze les komen twee orgaanstelsels aan bod. In het eerste deel bespreken we  onder andere de functie en samenstelling van het bloed, de verschillende bloedgroepen en ziektebeelden zoals vormen van bloedarmoede en stollingsstoornissen Tijdens het tweede deel wordt het ademhalingsstelsel behandeld: bouw en werking van van longen en luchtwegen in samenhang met ziektebeelden als astma, COPD en longkanker.

 5. Spijsvertering

  In deze les volgen we de weg die voedingsstoffen in het lichaam afleggen. Onderweg komt een groot aantal ziektebeelden zoals reflux, maagzweer, ziekte van Crohn, coeliakie en hepatitis aan bod.

 6. Urogenitaalstelsel

  Deze les bestaat uit twee delen. In het eerste deel bespreken we de bouw en werking van het urinewegstelsel met een aantal veel voorkomende aandoeningen zoals blaasontsteking en nierstenen. Het tweede deel behandelt de voortplantingsorganen. De normale zwangerschap en de overgang komen aan bod en ziektebeelden, zoals vleesbomen, endometriose en prostaatklachten worden besproken.

 7. Zenuwstelsel en zintuigen

  De les bestaat uit twee delen. In het eerste deel bespreken we de bouw en werking van het zenuwstelsel, het andere regelsysteem van het menselijk lichaam. We bespreken ook de bouw van een zenuwcel, prikkelgeleiding en aandacht voor de indeling in centraal en perifeer zenuwstelsel en in motorisch (animaal) en autonoom (vegetatief) zenuwstelsel.Voorbeelden van neurologische aandoeningen die behandeld worden zijn epilepsie, de ziekte van Parkinson en multiple sclerose. In het tweede deel van de les komen de zintuigen en een aantal bijbehorende aandoeningen aan bod.

 8. Hormonaal systeem en kinderen

  Deze les bestaat uit twee delen. Het grootste deel van de les wordt besteed aan het hormoonstelsel, een van de twee regelsystemen van het menselijk lichaam. We bespreken de verschillende hormoonklieren en de bijbehorende hormonen met hun functie in het lichaam. In samenhang daarmee komt een groot aantal ziektebeelden aan bod die over het algemeen samenhangen met een overschot of tekort van een bepaald hormoon, zoals syndroom en ziekte van Cushing en hypo- en hyperthyreoïdie. Daarnaast staan we stil bij de glucosestofwisseling en suikerziekte.


  Het laatste deel van de les gaat over normale groei en ontwikkeling van kinderen. Hierbij komt ook een aantal kinderziektes aan bod. Dit zijn vooral ziektes die niet aan bod komen (of zijn gekomen) bij de lesdag over het betreffende orgaanstelsel.

 9. Bewegingsapparaat en huid

  Deze les bestaat uit twee delen. In het eerste deel bespreken we het bewegingsapparaat (motorisch stelsel). Hierbij komen zaken als de bouw en werking van spieren, botten en gewrichten aan bod, met ziektebeelden als jicht en osteomyelitis. Tijdens het tweede deel nemen we de huid onder de loep. We behandelen de verschillende lagen en functies van de huid en een aantal ziektebeelden waaronder eczeem en verschillende vormen van huidkanker.

 10. Psychosociaal I

  Tijdens deze lesdag maak je kennis met een aantal basiselementen van de psychologie. Er wordt aandacht besteed aan het emotionele brein, verschillende psychologische perspectieven en theorieën, ontwikkelingspsychologie en een aantal theorieën hieromtrent (denk aan: hechtingsstijl, de cognitieve ontwikkeling volgens Piaget en de fasen van Erikson), persoonlijkheid, leertheorieën en conditionering.

 11. Psychosociaal II

  Tijdens deze lesdag leer je meer over de psychopathologie. Je maakt kennis met de meest voorkomende stoornissen (zoals schizofrenie, angst- en stemmingsstoornissen persoonlijkheidsstoornissen en neurobiologische ontwikkelingsstoornissen) en over psychotherapie en farmacologie. Verder komt het classificatiesysteem van de DSM-5 aan bod.

 12. Alarmsymptomen MBK

  Deze les vormt de afsluiting van de cursus. De belangrijkste onderwerpen uit alle voorgaande lessen worden herhaald. De toets is 2x keer zo lang als die van de andere lesdagen (20 multiple choice-vragen) en het cijfer telt voor 40% mee in de berekening van je eindcijfer. Na een korte terugblik op de hele cursus wordt de lesdag (en daarmee de cursus) feestelijk afgesloten.

Gemiddeld tien uur thuisstudie per week

Je studiebelasting hangt onder andere af van je vooropleiding, kennis, ervaring en fysieke conditie. Als je een maand voor een lesdag begint met vragen beantwoorden, is de studiebelasting gemiddeld tien uur per week.

Toetsing verspreid over het hele jaar

In samenwerking met onderwijskundige experts hebben we ons programma van toetsing ontworpen. Het programma van toetsing is gevarieerd en bevat naast casus-presentaties en kennistoetsen per module nu ook een kennistoets tijdens de laatste lesdag over de alarmsymptomen volgens de normen van PLATO. De druk wordt op deze manier verdeeld over 12 lessen in plaats van gecentreerd in 1 eindexamen.

Hierdoor worden de studenten op verschillende momenten en op verschillende manieren getoetst en krijgen we naast momentopnames ook een beeld over de algehele kennis en handelswijze van de student. Bovendien is door deze nieuwe wijze van toetsen het rendement van de opleiding voor de zorgprofessional een stuk hoger: de stof beklijft langer/beter en is praktisch bruikbaar in de dagelijkse praktijk.

Het programma van toetsing bij Con Amore bestaat uit 4 onderdelen:


 • Open boek toetsing (formatief*)

 • Beoordeling casuspresentaties (a.v.v.)

 • Kennistoetsen (summatief**)

 • Alarmsymptomentoets (summatief)

*beoordeling zonder cijfer, **beoordeling met cijfer

Brede visie op geneeskunde

Ook de holistische en complementaire visie op ziektebeelden en behandelingen komt bij onze opleidingen aan bod. Daarnaast kun je op lesdagen interessante inzichten en behandelmogelijkheden uitwisselen met medestudenten uit diverse disciplines.

Studieboeken

Om de studievragen vragen te maken adviseren we je de volgende lesboeken te gebruiken: • Pathologie
  Zelman e.a.
  (2017, 8e druk) Amsterdam: Pearson
  ISBN: 9789043034937

 • Anatomie en fysiologie van de mens
  Grégoire, L., Straaten-Huygen, A. Van., Trompert, R.,
  (2014, 4e druk) Utrecht/Zutphen: ThiemeMeulenhof
  ISBN: 9789006925630

 • Psychologie, een inleiding
  Zimbardo, P.G., Johnson, R.L., en McCann, V.
  (2017, 8e druk) Amsterdam: Pearson.
  ISBN: 9789043034593

 • (niet verplicht)
  Zo ben ik nu eenmaal
  Van der Does, W.,
  (2013, 13e of 14e druk) Scriptum Psychologie
  ISBN: 9789055942619


Je kunt deze boeken tweedehands van onze oud-studenten overkopen via onze Facebook groep.


Ook kun je ervoor kiezen om de boeken met korting aan te schaffen via onze partner Boekhandel Merlijn. Bij inschrijving ontvang je van ons de kortingscode. 

Korting op holistische basis

Wij stimuleren onze studenten om een goede holistische basis voor zichzelf te creëren. Wanneer je bij inschrijving direct beslist om zowel de medische als psychosociale basiskennis te volgen krijg je 675 euro korting op de totaalprijs. Naast een mooie korting krijg je bij deze combinatie bovendien vrijstelling van meerdere lesdagen. Ben je geïnteresseerd in dit traject? Neem dan contact met ons op, wij vertellen je graag meer!

085 401 9368 - info@conamore.com

Vooropleiding

Er zijn al veel studenten die de opleiding zonder havo/hbo-vooropleiding succesvol hebben afgerond. Een goede motivatie en een gedegen studieplan met bijbehorende discipline blijken minstens zo belangrijk als de vooropleiding! 


Als je twijfelt of je het niveau wel aankunt, neem dan even persoonlijk contact met ons op. Samen bespreken we wat de opleiding precies inhoudt en of het bij je past.

Onze online leeromgeving maakt thuisstudie makkelijker

Img03a

Thuisstudie is een erg belangrijk onderdeel van onze opleiding Medische Basiskennis Pro. Daarom hebben we er een uniek en effectief studieconcept voor ontworpen. Thuis werk je in je eigen tempo aan speciaal geselecteerde studievragen. Daarbij worden je antwoorden en voortgang automatisch bijgehouden in je persoonlijke online leeromgeving.

Als het nodig is, sturen we je huiswerkherinneringen. Zo verschijn je altijd goed voorbereid in de les.

 • Avatar default
  Wil je leuke inspirerende en verhelderende MBK lessen volgen ga dan de uitdaging bij Con Amore aan.
 • Avatar default
  Medische Basiskennis bij Con Amore heb ik ervaren als een inhoudelijk sterke en tegelijkertijd leuke en inspirerende opleiding met veel persoonlijk aandacht.
 • Avatar default
  Top opleiding ! De brede visie heeft me geïnspireerd om opener te kijken naar de reguliere geneeswijze en de complementaire geneeswijze. Door de methode wordt de lesstof helder en wordt meer praktijk gericht.
 • Avatar default
  De naam zegt het al maar Con Amore is een bedrijf vol liefde voor het vak! Wat ik vooral leuk vond is dat Con Amore niet stil staat en constant verbeteringen doorvoert in de lessen en de online leeromgeving. Daarnaast kun je excellente service richting de studenten verwachten en zijn de lessen zijn behalve leerzaam ook gewoon erg leuk!

Volg de opleiding Medische Basiskennis Pro waar en wanneer je wilt

We hebben opleidingslocaties in negen steden en de lessen vinden plaats op verschillende dagen.

Img lessons map

Voordelen van vroeg inschrijven

Hoe eerder je je inschrijft voor de opleiding Medische Basiskennis Pro, hoe groter de kans dat er nog plek is op een locatie bij jou in de buurt. Daarnaast krijg je meteen een inlogcode voor onze online leeromgeving en kun je gelijk beginnen met thuisstudie. Zo verlaag je de studiebelasting per week. Met oog op de voorbereiding van de eerste lesdag adviseren we je uiterlijk een maand voor de start van de opleiding in te schrijven. Begint de opleiding die je op het oog hebt over minder dan een maand? Neem dan even contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken: 085 401 93 68

Op zoek naar Psychosociale Basiskennis? Klik dan hier.

 • Opleiding ontwikkeld door ervaren artsen met affiniteit voor het complementaire veld.
 • Studiebelasting: 
40 ECTS - 1135 SBU - 96 V&V punten
 • Uniek studieconcept met een gemiddeld slagingspercentage 
van 99%
 • Waardevolle verrijking van reguliere medische kennis met complementaire benadering van ziekten
 • Erkend door zorgverzekeraars. Inschrijving in het Abituriëntenregister van CPION / SNRO. Ook geaccrediteerd door Kwaliteitsregister V&V.
 • Studeren in eigen tempo, vooruitwerken is mogelijk
 • Je leert alarmsymptomen herkennen en weet wanneer en hoe je moet doorverwijzen.
€ 1.995,-

Betalen in termijnen zonder extra kosten.
Onze opleidingen zijn vrijgesteld van BTW.

Data & locaties
Foto support

Verder nog vragen?

Bel ons gerust met welke vraag dan ook. Van 9:00 tot 15:00 staat er altijd iemand voor je klaar om je vragen te beantwoorden.

085 401 9368 - info@conamore.com