Img 27
Location location mbk compact v7

Medische Basiskennis Introductieklas

In deze introductieklas ervaren therapeuten, verplegers en verpleegkundigen hoe het is om met en van elkaar te leren. Ontdek nu de kwaliteit en het plezier van studeren bij Con Amore!

 • Ons unieke lesconcept staat garant voor succes

  Door duidelijk onderscheid tussen hoofd- en bijzaken weet je precies waar je aan toe bent en welke stof ertoe doet. Mede hierdoor slaagt 99% van onze studenten.

 • Binnen 6 maanden je diploma behalen

  Een effectief studieconcept met een overzichtelijke thuisstudie, gevolg door een intensief klassikaal traject van 12 lesdagen. Dit maakt het mogelijk om het diploma snel te behalen. 

  Scroll naar beneden voor meer informatie...

 • Accreditaties door
 • CPION
 • SNRO MBK
 • V&V

Binnen 6 maanden een erkend diploma Medische Basiskennis

De opleiding MBK bestaat uit twaalf lesdagen verdeeld over 6 maanden. De lessen vallen op de volgende zaterdagen in Amsterdam:

 1. 28/apr./18
 2. 12/mei/18
 3. 26/mei/18
 4. 9/jun./18
 5. 23/jun./18
 6. 7/jul./18
 7. 21/jul./18
 8. 18/aug./18
 9. 1/sep./18
 10. 15/sep./18
 11. 29/sep./18
 12. 13/okt./18

Als je je inschrijft voor dit speciale traject moet je op alle bovenstaande lesdagen aanwezig kunnen zijn. Voor ons is het namelijk belangrijk dat we van iedere lesdag zoveel mogelijk reviews ontvangen. Bij ziekte of overmacht wordt er natuurlijk naar een passende inhaalmogelijkheid gezocht.

Wil je je inschrijven? Bel dan met een van onze servicetoppers! 085 401 93 68. Bel je buiten werktijden laat dan je telefoonnummer achter in het chatscherm of stuur ons een mail.

Lees hier eventueel nog wat meer informatie over Con Amore en de introductieklas.Opbouw lesprogramma

Veel opleidingen gebruiken waardevolle lesdagen om gezamenlijk theorie te bespreken die je net zo goed thuis kunt bestuderen. Con Amore pakt het anders aan. Onze lessen zijn praktijkgericht en draaien om realistische situaties rond patiënten en zorgprofessionals. Zo doe je snel nieuwe kennis en inzichten op en leer je ze meteen op de juiste manier toepassen.


Thema’s van lesdagen:

 1. Basisbegrippen

  Deze les bestaat uit veel algemene basiskennis. Je leert onder andere over het verschil tussen een infectie en een ontsteking, diagnostiek, de wetten in de gezondheidszorg en farmacologie. 

 2. Het Afweersysteem

  Deze les bestaat uit algemene en medische basiskennis. Een aantal van de onderwerpen die aan bod komen, zijn: Anatomie, fysiologie & pathologie, afweer en lymfestelsel, infecties, kanker en geïntegreerde geneeskunde.


 3. Hart en vaatstelsel

  De leerdoelen van les 3 bestaan uit het vergaren van kennis van het hart en vaatstelsel met betrekking tot de anatomie, fysiologie en pathologie. Met betrekking tot de anatomie en fysiologie worden onder andere de kleine en grote bloedsomloop, de bloeddruk en regulering daarvan besproken. Daarnaast worden verschillende ziektebeelden (pathologie) van het hart en vaatstelsel besproken; hier komen onder andere arterioclerose (dreigend ) hartinfarct, hartfalen, hartritmestoornissen, trombose en embolie, varices en oedeem besproken.

 4. Bloed en ademhaling

  De leerdoelen van les 4 zijn opgesplitst in 2 thema’s. In het eerste deel wordt kennis van het bloed besproken. Hier worden onder ander de functie en samenstelling van het bloed, de verschillende bloedgroepen en verschillende ziektebeelden zoals vormen van anemie, leukemie en stollingsstoornissen besproken. De rode vlaggen die bij dit thema horen zijn onder andere ernstige bleekheid, spontane bloedingen en bloeduitstortingen.
  In het tweede deel wordt kennis van het ademhalingsstelsel vergaard. Naast de anatomie en fysiologie worden verschillende ziektebeelden (pathologie) zoals astma, bronchitis, COPD en longkanker besproken. Ook bij dit thema worden de rode vlaggen als acute dyspneu, onverklaarde heesheid en een pijnlijke ademhaling besproken.

 5. Spijsvertering

  De leerdoelen van les 5 bestaan uit kennis van de anatomie, fysiologie en pathologie van het spijsverteringsstelsel. Er komen veel ziektebeelden zoals reflux, maagzweer en bloeding, colitis ulcerosa, Crohn, coeliakie en hepatitisbesproken. Ook komen rode vlaggen als rood bloed bij de ontlasting, melena, onverklaarbaar gewichtsverlies en dysfagie aan bod.

 6. Urineweg- en genitaalstelsel

  Onder de leerdoelen van les 6 vallen kennis van de anatomie, fysiologie en pathologie van het urineweg en genitaalstelsel (urogenitaalstelsel). Hier worden onder andere de ziektebeelden glomerulonefritis, urethritis, myomen, nierstenen en PCOS besproken. Bij de rode vlaggen worden onder andere alarmsymptomen als hematurie, postmenopauzaal bloedverlies en pijn in de onderbuik bij vrouwen besproken.

 7. Hormonaal systeem en kinderen

  Les 7 bestaat weer uit 2 delen. In het eerste deel worden de anatomie, fysiologie en pathologie van het hormoonstelsel (endocriene systeem) besproken. Anatomische onderdelen van dit systeem zijn onder andere de gonaden, bijnieren, hypofyse, schildklier en het pancreas. Ziektebeelden die hierbij horen zijn onder andere diabetes mellitus, hyper- en hypothyreoidie, het syndroom van Cushing en Addison. Rode vlaggen zijn onverklaarbaar veel dorst hebbenen onverklaarbaar veel plassen.

  In het tweede deel van de les is er aandacht voor de pediatrie. Hier worden ziektebeelden zoals meningitis, leukemie en ook aangeboren afwijkingen zoals congenitale hartafwijkingen en heupdysplasie besproken. Rode vlaggen van dit onderwerp zijn braken en diarree bij jonge zuigelingen, loopproblemen bij kinderen 

 8. Zenuwstelsel, oog en oor

  Ook les 8 bestaat uit 2 delen. In het eerste deel worden de anatomie en fysiologie van het zenuwstelsel met daarin onder andere de bouw en functie van de hersenen en prikkelgeleiding in de zenuwen. Ook worden neurologische ziektebeeld als epilepsie, ziekte van Parkinson en multipele sclerose besproken. Rode vlaggen die bij dit onderwerp horen zijn onder andere een pijnlijke stijve rode nek met koorts, tastverlies en afasie.

  In het tweede deel van les 8 komen verschillende zintuigen van het oog en oorgebied aan bod met de bijbehorende aandoeningen. Ook hier komen rode vlaggen zoals acute visusstoornis en pijn in en rond om het oog aan bod.

 9. Bewegingsapparaat en huid

  De leerdoelen van les 9 bestaan uit kennis van zowel het motorische stelsel als kennis van de huid de huid en de daarbij horende ziektebeelden. In het eerste deel wordt de anatomie van het motorische stelsel met daarbij behorende ziektebeelden zoals spieraandoeningen, botaandoeningen, osteomyelitis en jicht besproken.

  In het tweede deel van de les worden naast de opbouw van de huid verschillende ziektebeelden van huid zoals eczeem, het melanoom en basaalcelcarcinoom besproken. Een belanrgijke rode vlag van dit onderwerp is de snel veranderende moedervlek.

 10. Psychologie

  Tijdens deze eerste psychosociale lesdag maak je kennis met een aantal basiselementen van de psychologie. Er wordt aandacht besteed aan verschillende psychologische perspectieven en theorieën, ontwikkelingspsychologie en een aantal theorieën hieromtrent (denk aan: hechtingsstijl, de cognitieve ontwikkeling volgens Piaget en de fasen van Erikson), persoonlijkheid en conditionering. Tot slot worden een aantal basis gespreksvaardigheden besproken en geoefend.

 11. Psychopathologie

  Tijdens deze tweede psychosociale lesdag ga je meer leren over de psychopathologie. Je leert over verschillende stoornissen (zoals schizofrenie, angst- en stemmingsstoornissen persoonlijkheidsstoornissen en neurobiologische ontwikkelingsstoornissen) en over psychotherapie en farmacologie. 

 12. Alarmsymptomen

  Tijdens deze afsluitende les worden de belangrijkste onderwerpen uit de voorgaande lessen nogmaals behandeld.

Intensieve thuisstudie voor elke lesdag

Bij elke lesdag hoort een set met studievragen, waar je in je eigen tempo aan werkt in onze online leeromgeving. Je studiebelasting hangt onder andere af van je vooropleiding, kennis, ervaring en fysieke conditie.


Tip: Begin de weken voor aanvang van de lesreeks alvast met de thuisstudie vragen, zo verdeel je de studielast.


Tijdens de les kun je met je vragen terecht bij onze ervaren docenten: stuk voor stuk gepassioneerde artsen die betrokken zijn bij het complementaire veld. De thuis bestudeerde onderwerpen worden tijdens de les tot leven gebracht door middel van interactieve werkvormen. Aan het eind van de lesdag worden de onderwerpen getoetst aan de hand van een korte kennistoets. Na afronding van de opleiding ontvang je een door CPION / SNRO / V&V geaccrediteerd diploma, erkend door zorgverzekeraars.


Wil je liever langer de tijd nemen voor je Medische Basiskennis opleiding? Kijk dan hier naar de mogelijkheden.

Toetsing verspreid over alle lessen

In samenwerking met onderwijskundige experts hebben we ons programma van toetsing ontworpen. Het programma van toetsing is gevarieerd en bevat naast casus-presentaties en kennistoetsen per module nu ook een kennistoets tijdens de laatste lesdag over de alarmsymptomen volgens de normen van PLATO. De druk wordt op deze manier verdeeld over 12 lessen in plaats van gecentreerd in 1 eindexamen.


Hierdoor worden de studenten op verschillende momenten en op verschillende manieren getoetst en krijgen we naast momentopnames ook een beeld over de algehele kennis en handelswijze van de student. Bovendien is door deze nieuwe wijze van toetsen het rendement van de opleiding voor de zorgprofessional een stuk hoger: de stof beklijft langer/beter en is praktisch bruikbaar in de dagelijkse praktijk.


Het programma van toetsing bij Con Amore bestaat uit 4 onderdelen:

 • Open boek toetsing (formatief*)

 • Beoordeling casuspresentaties (a.v.v.)

 • Kennistoetsen (summatief**)

 • Alarmsymptomentoets (summatief)

*beoordeling zonder cijfer, **beoordeling met cijfer

Studieboeken

Om de studievragen vragen te maken adviseren we je de volgende lesboeken te gebruiken: • Zelman e.a. (2017, 8e druk), Pathologie, Amsterdam: Pearson - ISBN: 9789043034937

 • Grégoire, L., Straaten-Huygen, A. Van., Trompert, R., (2011, 3eof 4e druk) Anatomie en fysiologie van de mens, Utrecht/Zutphen: ThiemeMeulenhof  ISBN13 3e druk:9789006950953
  ISBN13 4e druk: 9789006925630

 • Zimbardo, P.G., Johnson, R.L., en McCann, V. (2013, 8e druk) Psychologie, een inleiding, Amsterdam: Pearson - ISBN: 9789043034593

 • (optioneel) Van der Does, W., (2013, 13de geheel herziene druk) Zo ben ik nu eenmaal, Scriptum Psychologie ISBN13: 9789055942619

Je kunt de boeken met korting aanschaffen via onze partner Boekhandel Merlijn. Bij inschrijving ontvang je van ons de kortingscode. Je kunt natuurlijk ook met tweedehands boeken werken.

Kijk hiervoor bijvoorbeeld eens op onze boekenverkoop Facebook.

Onze online leeromgeving maakt thuisstudie makkelijker

Img03a

Thuisstudie is een erg belangrijk onderdeel van onze opleiding Medische Basiskennis. Daarom hebben we er een uniek en effectief studieconcept voor ontworpen. Thuis werk je in je eigen tempo aan speciaal geselecteerde studievragen. Daarbij worden je antwoorden en voortgang automatisch bijgehouden in je persoonlijke online leeromgeving.
Als het nodig is, sturen we je huiswerkherinneringen. Zo verschijn je altijd goed voorbereid in de les.

 • Avatar default
  De opleiding bij Con Amore is een fijne opfrisser van de medische basiskennis uit mijn opleiding tot verpleegkundige. De inspirerende docent en casussen maken dat ik het geleerde goed kan vertalen naar de praktijk. Absoluut een aanrader!
 • Avatar default
  Wat heerlijk om al mijn kennis weer op te kunnen frissen. Na jaren binnen een specialisatie gewerkt te hebben, was het leuk en leerzaam om in contact te komen met mensen met andere achtergronden. De moderne online leeromgeving en betrokken docenten maakten het studeren tot een feestje!

Volg de opleiding Medische Basiskennis waar en wanneer je wilt

Deze speciale introductieklas vindt plaats in Amsterdam. Wil je de opleiding wel bij ons volgen, maar is Amsterdam te ver weg of geef je de voorkeur aan meer verspreiding van de studielast? Kijk dan hier of er een ander traject is dat beter bij je past. Je kan ook instromen in reeds begonnen klassen, neem hiervoor contact op met onze klantenservice. We hebben opleidingslocaties in negen steden en de lessen vinden plaats op verschillende dagen.

Img lessons map

Voordelen van vroeg inschrijven

Er is plek voor 6 therapeuten en 6 verplegers/verzorgenden in deze introductieklas. Hoe eerder je je inschrijft, des te groter de kans dat er nog een plek voor je is. Bovendien krijg je bij je inschrijving gelijk een inlogcode voor onze online leeromgeving, zodat je kunt beginnen met de thuisstudie. Zo heb je meer tijd om je voor te bereiden en verlaag je de studiebelasting per week. Met oog op de voorbereiding van de eerste lesdag adviseren we je een maand voor de start van de opleiding in te schrijven. Begint de opleiding over minder dan een maand? Neem dan even contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken: 085 401 93 68

Op zoek naar de Psychosociale Basiskennis introductieklas? Klik dan hier.

 • Opleiding ontwikkeld door ervaren artsen en psychologen
 • Veel leslocaties en flexibele inhaalmogelijkheden.
 • In termijnen betalen zonder bijkomende kosten.
 • Uniek studie-concept met een slagingspercentage van 99%
 • Erkend door zorgverzekeraars en geaccrediteerd door CPION, SNRO en kwaliteitsregister V&V.
 • Maar liefst 40 ECT's (therapeuten) of 96 geaccrediteerde V&V punten (verpleegkundigen/verzorgenden).
 • Studeren in eigen tempo, vooruit werken is mogelijk.
 • Opfrissen en/of uitbreiden van de kennis.
 • Horizon verbreden door te studeren met zorgprofessionals uit andere disciplines.
 • Relatief weinig contacturen, dus goed te combineren met werk/gezin.
 • Je leert alarmsymptomen herkennen en weet wanneer en hoe je moet doorverwijzen.
€ 1.200,-

Betalen in termijnen zonder extra kosten.
Onze opleidingen zijn vrijgesteld van BTW.

Data & locaties
Foto support

Verder nog vragen?

Bel ons gerust met welke vraag dan ook. Van 9:00 tot 15:00 staat er altijd iemand voor je klaar om je vragen te beantwoorden.

085 401 9368 - info@conamore.com