Img 27
Hartstilstand

Nascholing over hartstilstand 

Een praktijkgerichte nascholing (geschikt voor (oud)studenten MBK én PSBK), waarbij wetenschappelijke kennis wordt verrijkt met complementaire inzichten. Ontdek nu de kwaliteit en het plezier van studeren bij Con Amore!

 • Hartstilstand


  Dagelijks sterven er in Nederland ongeveer 100 mensen aan de gevolgen van hart- en vaatziekten. Een deel van hen krijgt een hartstilstand. Jaarlijks worden er buiten het ziekenhuis zo'n 8.000 mensen gereanimeerd. Ongeveer een kwart van hen overleeft. De kans om te overleven stijgt wanneer er binnen zes minuten een AED ingezet kan worden. 

  Halverwege de jaren negentig was de kans van slagen nog geen 10%. Die enorme stijging komt voor een groot deel doordat er steeds meer burgerhulpverleners zijn: mensen zoals jij en ik die ter plekke goede hulp kunnen verlenen. Ook het gebruik van de AED heeft de overlevingskansen doen toenemen. Want zodra het hart ophoudt met pompen, krijgen de hersenen geen voeding en zuurstof meer, wat binnen 4-5 minuten leidt tot onomkeerbare schade aan het brein.


  Weet jij hoe je moet handelen wanneer dat nodig is? Weet jij wat er aan de hand is in het lichaam bij een hartstilstand? En waarom de AED ook wel eens zegt dat er geen schok gegeven hoeft te worden, maar dat je vooral moet doorgaan met reanimeren? Welke oorzaken zijn er eigenlijk van een hartstilstand? Op deze en andere vragen geven wij een antwoord tijdens deze MBK nascholingsdag over hartstilstand.


  Scroll naar beneden voor meer informatie...

Docent

Esther van den enden 2020

Esther van den Enden

Mijn naam is Esther van den Enden. Als kind wilde ik al huisarts te worden. Na mijn studie geneeskunde besloot ik eerst ervaring op te doen in de interne geneeskunde en daarmee een goede basis te leggen voor mijn toekomstige vak. Daarna liep het anders. Ik ging aan de slag als leidinggevende in het bedrijfsleven en later als projectleider en facilitator bij de rijksoverheid. Tot ik moeder werd, een burn-out kreeg en ik me realiseerde dat ik al heel lang niet meer mijn hart volgende maar vanuit mijn hoofd leefde en mezelf voorbij rende. Geïnspireerd door de therapeut die mij in deze fase begeleidde, besloot ik een beroepsopleiding tot therapeut en coach te volgen en een praktijk voor individuele therapie en coaching te starten. 

In 2010 richtte ik mijn bedrijf HuisartsenTeamwork op. Hierin kwamen al mijn voorgaande opleidingen en ervaring samen. Ik begeleid als (team)coach en procesbegeleider teams in huisartsenpraktijken. Dit werk geeft me een unieke kijk in de keuken van de huisarts. Elk team en elke vraag is steeds weer anders. En tegelijkertijd zijn er ook algemeen geldende thema’s die het succes van een team beïnvloeden of zelfs bepalen. Zoals groepsdynamiek, samenwerking en communicatie, leiderschap en leidinggeven. Ik voel me bevoorrecht huisartsen / praktijkhouders en hun teams te kunnen helpen het beter met elkaar te hebben.

Tegelijkertijd heb ik me ontwikkeld als docent. Daarbij vind ik het belangrijk dat er zoveel mogelijk ruimte is voor ervaringsgericht leren en participatie door de deelnemers. Ik wil deelnemers meegeven dat leren ook leuk is! Naast medische basiskennis geef ik les in improvisatietheater en gaandeweg ben ik die twee steeds meer gaan combineren: ik pas werkvormen, oefeningen en energizers uit de improwereld toe tijdens de les (en tijdens teamdagen). Want improviseren doen we de hele dag. Je bewust worden van je natuurlijk vermogen tot improviseren en dat leren inzetten, zorgt dat je flexibeler omgaat met alles wat op je pad komt en daardoor juist steviger staat in het hier en nu. 

Als docent medische basiskennis breng ik mijn passie en bewondering voor de mens in al zijn facetten graag over. Als je wat langer stilstaat bij de complexiteit van het leven kun je niet anders dan je verwonderen en verheugen dat het zo vaak zo goed gaat. Als docent wil ik inspireren en geïnspireerd worden. En dat mijn cursisten slagen voor mijn vak ;-).

Inhoud lesdag

's Ochtends komen aan de hand van casuïstiek de belangrijkste oorzaken van een hartstilstand aan de orde. We gaan uitleggen waarom het in ruim 80% van de gevallen gaat om hartziekten (hartinfarct, hartfalen en hartritmestoornissen) en bij de andere 20% om een aandoening in een ander orgaansysteem (longembolie, epilepsie, beroerte) of ongeval (verdrinking, elektrische shock).

Onderwerpen die aan bod komen:

 • opfrissen bouw en werking van het hart en bloedsomloop
 • wat gebeurt er bij een hartstilstand
 • oorzaken van hartstilstand:
 1. cardiaal: angina pectoris en myocardinfarct, decompensatie cordis, erfelijke hartritmestoornissen, klepgebreken, myocarditis,
 2. andere orgaansystemen: longembolie, epilepsie
 3. ongevallen: verdrinking, elektrische shock, vergiftiging / overdosis

De middag staat in het teken van levensreddend handelen. Je leert alle vaardigheden om een juiste reanimatie te kunnen uitvoeren, inclusief het bedienen van de AED (Basic Life Support). Daarnaast komt een aantal andere technieken aan bod, die aansluiten bij de casuïstiek van het ochtendprogramma.

Om actief mee te kunnen doen, is het zaak om goed voorbereid naar de les toe te komen. 
Heb je deze nascholing al gevolgd of ben je opzoek naar iets anders? Wij bieden o.a. ook de volgende nascholingen aan:
Symptoom of veranderingsprikkel?

Borstkanker 

-  Luister naar het ritme van je hart

Blijf up-to-date en behoud je vergoeding

Het up-to-date blijven van de laatste kennis is voor zorgprofessionals een must! Jaarlijkse na- en/of bijscholing is inmiddels ook verplicht voor complementair therapeuten die vergoed willen worden door verzekeraars. Wij zien nascholing echter liever niet als verplichting maar als een leerzame dag vol waardevolle inzichten en een moment voor (her)ontmoeting met therapeuten/kennissen/vrienden. Verrijk je kennis en blijf up-to-date middels onze interessante nascholingen.

Brede visie op geneeskunde

Ook de holistische en complementaire visie op ziektebeelden en behandelingen komt bij onze opleidingen aan bod. Daarnaast kun je op lesdagen interessante inzichten en behandelmogelijkheden uitwisselen met medecursisten uit diverse disciplines.

Voorbereiding

Om je voor te bereiden krijg je toegang tot de online leeromgeving met de studievragen. 

Thuisstudie is een belangrijk onderdeel van ons studieconcept. Daarom hebben we er een uniek en effectief systeem voor ontworpen. Thuis werk je in je eigen tempo aan speciaal geselecteerde studievragen. Daarbij worden je antwoorden en voortgang automatisch bijgehouden in je persoonlijke online leeromgeving. Zo verschijn je altijd goed voorbereid in de les.

Docenten


 • Esther van den Enden, basisarts, docent medische basiskennis bij Con Amore, teamcoach en procesbegeleider bij HuisartsenTeamwork

 • Remko Gerssen, trainer levensreddend handelen, brandbestrijding en ontruiming bij BHVisie

 • Avatar default
  Ik vond de cursus heel levendig gebracht. Goede verhouding theorie en praktijk.
 • Avatar default
  Prima werken met een docentenduo! Dit houdt de dag levendig.
€ 175,-

Betalen in termijnen zonder extra kosten.
Onze opleidingen zijn vrijgesteld van BTW.

Data & locaties
Foto support

Verder nog vragen?

Bel ons gerust met welke vraag dan ook. Van 9:00 tot 15:00 staat er altijd iemand voor je klaar om je vragen te beantwoorden.

085 401 9368 - info@conamore.com